De knikkers van Qadir - Leo Bormans & Qadir Nadery

HET BOEK  |  REACTIES |  AGENDA  |   THEATERVOORSTELLING  |  AUTEURS   |  NIEUWS

De knikkers van Qadir

'Dit boek is een daad van betekenis.’ – Kader Abdolah

 
Een waargebeurd verhaal dat naar de keel grijpt

De jonge Qadir groeit op in een klein dorp in Afghanistan met de droomverhalen van zijn moeder en de wilskracht van een vader die van geen wijken wil weten. Zijn enige bezit: acht knikkers.

Alles ademt oorlog. Overal sterven dierbare mensen. Qadir houdt zich overeind door te werken voor de internationale troepen die zijn land komen bevrijden. Tot ook hij, achtervolgd door de taliban, met vrouw en kinderen moet vluchten voor het geweld. Over de bergen en over de zee. Na drie maanden belanden ze in Europa. Maar de Grote Portier laat hen niet binnen. Stuk voor stuk verliest Qadir de rinkelende knikkers van zijn leven. En toch is er hoop.

> Lees meer over het boek

336 pagina's | Paperback | E-book

 

'We hebben geen kaart, geen kompas, geen plattegrond. Ik weet niet waar ik heen ga. Ik weet alleen waarvoor ik op de loop ben: voor de wolven en hun dorst naar bloed. Ik hoor ze huilen achter de bergen. Ze woelen de aarde om op de plek waar twee bliksemschichten elkaar troffen. Diamant zou er liggen. Maar wij hebben alleen weet van gestold bloed in droge aarde.'

> Download & lees de eerste pagina's 

‘Ik ken dit soort boeken en verhalen goed maar het fabuleuze boek ‘De Knikkers van Qadir’ steekt er met kop en schouder bovenuit, omdat het de anekdote overstijgt en literatuur wordt. Een exodus die het slechtste in de mens laat zien, maar tegelijk ook de onmetelijke kracht toont van de menselijke waardigheid. Dit verhaal moet gehoord worden en door iedereen gelezen!’ 

–  Wim Opbrouck
 

De auteurs slagen erin om een beeld van een wereld tot leven te roepen waarvan je eigenlijk geen getuige wil zijn. En toch zou iedereen het moeten lezen. Naast de angst en de gruwel voel je weliswaar af en toe de warme cultuur van verhalen vertellen, van het feeërieke geloof, het zinnelijke en het romantische. Het is echter een intriest verhaal van dood, maar ook – al duurt het maar even – van hoop. Dit boek pakt je, doet je stilstaan, doet je huiveren.’ 

– Vanessa Dockx​

‘Alle emoties gierden door mijn lijf: traanvocht in de ooghoeken, krampen in de vingers van de spanning, hoofdpijn van de gruwel en toch ook momenten van gelukzaligheid en hoop. Een krachttoer, een boek dat de wereld moet veroveren.’ 

Tom Michielsen

‘Leo Bormans en Qadir Nadery vertolken op een pakkende manier een boeiend verhaal dat anders verloren was gegaan. Dit boek is een daad van betekenis.’ 

Kader Abdolah
 

> Meer reacties

Auteur Leo Bormans over 'De knikkers van Qadir'

Boekvoorstelling / lezing

Vlaanderen
Maandag 7 september 2020, 19u & 21u 
Duur: 60 minuten | Prijs: € 5 pp
CC Muze | Markt - Heusen Zolder

Meer info

Nederland
Woensdag 16 september 2020, 19u & 21u
Duur: 60 minuten | Prijs: € 7,5 pp
LocHal Tilburg
Meer info | Tickets 19u
Meer info | Tickets 21u

Woensdag 23 september 2020, 19u & 21u
Duur: 60 minuten | Prijs: gratis | Telkens max. 30 personen
Kasteel Aerwinkel, Roerdalen

> Tickets reserveren via aerwinkel @gmail.com of 0031-6-45386433

Theatervoorstellingen

De knikkers van Qadir wordt ook bewerkt voor theater. Een productie van het Belgische theater Het Gevolg in een regie van Stefan Perceval met Qadir Nadery zelf (en in het Nederlands) in de hoofdrol van zijn eigen leven.

Periode: vanaf januari 2021
Meer over de theatervoorstelling 

 

Zelf iets organiseren of Qadir steunen?

Wil je zelf een lezing organiseren met Qadir Nadery en/of Leo Bormans? Of wil je Qadir steunen? Neem contact op met leo@leobormans.be

Auteurs Leo Bormans
& Qadir Nadery

Leo Bormans is onderzoeker, journalist en schrijver van boeken als The World Book of Happiness en The World Book of Hope. Als er in zijn dorp een vluchtelingenkamp komt ontmoet hij toevallig Qadir Nadery die op de vlucht is voor de oorlog in Afghanistan. Zo ontstaat een bijzondere vriendschap en uiteindelijk ook dit boek dat ‘schreeuwde om geschreven te worden’. Samen schreven ze een jaar lang aan dit verhaal.

> Lees het interview met de auteurs: 'De knikkers vatten alles samen'
 

Contact

Vragen, suggesties of bemerkingen? Neem contact met ons op.
- Uitgeverij Lannoo: stefanie.decraemer@lannoo.be
- Leo Bormans & Qadir Nadery: leo@leobormans.be

Nieuws

Boekvoorstellingen Corona-proof
10/08/2020

Corona zorgt ervoor dat er geen grote evenementen mogelijk zijn. Toch komen er twee officiële boekvoorstellingen, volledig Corona proof. Eentje in Vlaanderen op 7/09 in cultureel centrum Muze (Heusden-Zolder) en eentje in Nederland op 16/09 in de LocHal in Tilburg. Dat gebouw werd onlangs verkozen tot World Building of the Year en is een officiële Geluksplek in de stad. Meer info over deze en mogelijke andere voorstellingen vind je in onze agenda.

 

 

Kader Abdolah prijst het boek 
27/07/2020

Omdat het levensverhaal en het werk van Kader Abdolah hem zo aansprak, stuurde Leo Bormans een proefdruk van het boek naar de bekende Nederlandse schrijver. Die arriveerde meer dan dertig jaar geleden zelf als vluchteling uit Iran in Nederland en leerde de taal via de boeken van Jip en Janneke. Zijn werk wordt algemeen geprezen en is intussen in vele talen vertaald. ‘Het huis van de moskee’ werd in Nederland zelfs verkozen tot het op een na beste Nederlandse boek, na ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch.

Kader las De knikkers van Qadir meteen uit en schrijft o.a.: ‘Leo Bormans en Qadir Nadery vertolken op een pakkende manier een boeiend verhaal dat anders verloren was gegaan. Dit boek is een daad van betekenis’. Die quote mag op het boek.

> Meer nieuws

Afghanistan vandaag

Vredesactivist gedood in Kabul
20/08/2020

Bij een bomaanslag werd gisteren een hooggeplaatste medewerker van het Afghaans ministerie van Onderwijs. Hij stond bekend voor zijn werk als vredesactivist en onderzoeker. Abdul Baqi Amin kwam om door een bom die onder zijn auto geplaatst werd, en die ook zijn chauffeur verwondde. In De Knikkers van Qadir vertelt Qadir vaak over zijn werk bij internationale organisaties waarbij bomaanslagen schering en inslag zijn. (Bron: De Morgen)

 

 

 

 

Bloedbad voor feestdag 
19/08/2020

Op de dag van de 101ste verjaardag van de ‘onafhankelijkheid’ van Afghanistan vielen gisteren vele doden. Bij verschillende raketaanvallen zijn minstens drie mensen omgekomen. Er vielen ook 16 gewonden, onder wie vier kinderen en een vrouw. Een van de raketten kwam terecht in de buurt van het presidentieel paleis. Er raakten daarbij zes leden van de presidentiële garde gewond. Binnenkort start de regering zogeheten ‘vredesgesprekken’ met de taliban. Wie achter de aanvallen zit is echter onduidelijk.  (Bron: De Morgen)
 

> Meer over Afghanistan