De knikkers van Qadir - Leo Bormans & Qadir Nadery | Nieuws

De knikkers van Qadir: Nieuws

> Terug naar homepage

Qadery Nadery in Top 3
10/05/2022

Qadir Nadery haalde dankzij duizenden stemmen de top 3 van de Publieksprijs Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap. Hij werd genomineerd voor de brede impact die zijn verhaal heeft. Hij stond er als mens, schrijver, acteur, verteller, vluchteling en inspirator. Dank voor de stemmen en de vele positieve commentaren.

Qadir en Leo On Tour

16/03/2022

Nu er weer live lezingen mogelijk zijn, kun je Qadir Nadery en Leo Bormans weer zien op en uitnodigen voor een ontmoeting en lezing. Veel scholen gebruiken het educatief pakket, dat je op deze site kunt aanvragen. Ook talrijke leesclubs zijn met het boek aan de slag. Telkens opnieuw komen er warme getuigenissen binnen. Volg het verhaal op deze site.

Qadir Nadery, gevlucht voor de Taliban (NRC)

13/10/2021

De Taliban vermoordden zijn vader, waarna Qadir Nadery naar België vluchtte. Een toneelstuk over zijn leven gaat binnenkort in première. Hij speelt zelf de hoofdrol.

> Bekijk het volledige fragment

Mensen in nood

15/09/2021

Qadir voelt intens mee met de pijn van de vele mensen die nu in Afghanistan in de val zitten, waar hij zelf aan is ontsnapt. Enkele collega’s en vrienden die ook in het boek voorkomen, zijn niet tijdig kunnen ontsnappen. Een van hen stond aan de luchthaven met de nodige papieren. Toen kwam de aanslag en moesten ze op de loop. Ondertussen was het laatste vliegtuig vertrokken. Mensen die meewerkten met de internationale troepen maar niet met één specifiek land, worden aan hun lot overgelaten. Zij leven nu in doodsangst.

 

De knikkers in het VRT journaal

30/01/2021

VRT NIEUWS komt de repetities van De Knikkers van Qadir filmen en zendt een interview uit met Qadir Nadery in de hoofdrol van zijn eigen leven en met regisseur Stefan Perceval van theaterwerkplaats Het Gevolg. 

> Bekijk het volledige fragment

 

Vluchteling Qadir speelt de rol van zijn leven

27/01/2021

Dankzij de theatervoorstelling heeft Qadir ook genoeg zelfvertrouwen om zelf in beeld te komen. Lees hierbij het interview dat hij geeft aan Het Laatste Nieuws. Hij praat daarin voluit over zijn leven, het boek en de voorstelling: ‘Als ik niet spreek, zal niemand het doen. De doden kunnen het niet meer vertellen.’

> Lees het volledige artikel

Qadir verkozen tot 'Strafste Limburger

20/12/2020

De regionale zender TVLimburg heeft Qadir Nadery verkozen tot ‘Een van de tien Strafste Limburgers van 2020’. Een bijzondere prestatie voor een vluchteling die enkele jaren geleden toevallig in de provincie Limburg belandde.

> Bekijk het volledige fragment

Leo & Qadir op NPO Radio 1 in Nederland
30/09/2020

Dankzij een mobiele studio die ze naar België stuurden, spreken Leo en Qadir met Robbert Meeder en Henk van Steeg in Hilversum tijdens het populaire radioprogramma ‘Langs de lijn en omstreken’. Een warm gesprek.

> Bekijk en beluister het interview hier

Kim Debrie interviewt Leo Bormans over 'De knikkers van Qadir' 
21/09/2020

Radio 2-presentator Kim Debrie heeft De knikkers van Qadir met grote ogen gelezen. Zij interviewt Leo Bormans in een diepgaand interview op Radio 2 en plaatst tekst en uitleg op het Boekenplatform van de VRT: ‘Lang zullen we lezen’. Lees mee en beluister het interview hieronder. Veel plezier!

> Bekijk het interview

Boekvoorstellingen Corona-proof
10/08/2020

Corona zorgt ervoor dat er geen grote evenementen mogelijk zijn. Toch komen er twee officiële boekvoorstellingen, volledig Corona proof. Eentje in Vlaanderen op 7/09 in cultureel centrum Muze (Heusden-Zolder) en eentje in Nederland op 16/09 in de LocHal in Tilburg. Dat gebouw werd onlangs verkozen tot World Building of the Year en is een officiële Geluksplek in de stad. Meer info over deze en mogelijke andere voorstellingen vind je HIER

 

Kader Abdolah prijst het boek 
27/07/2020

Omdat het levensverhaal en het werk van Kader Abdolah hem zo aansprak, stuurde Leo Bormans een proefdruk van het boek naar de bekende Nederlandse schrijver. Die arriveerde meer dan dertig jaar geleden zelf als vluchteling uit Iran in Nederland en leerde de taal via de boeken van Jip en Janneke. Zijn werk wordt algemeen geprezen en is intussen in vele talen vertaald. ‘Het huis van de moskee’ werd in Nederland zelfs verkozen tot het op een na beste Nederlandse boek, na ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch.

Kader las De knikkers van Qadir meteen uit en schrijft o.a.: ‘Leo Bormans en Qadir Nadery vertolken op een pakkende manier een boeiend verhaal dat anders verloren was gegaan. Dit boek is een daad van betekenis’. Die quote mag op het boek.

Er komt een theatervoorstelling
03/07/2020

Regisseur Stefan Perceval werkt als directeur van Het Gevolg vaak samen met kwetsbare mensen. Toen hij een proefexemplaar van het boek las besliste hij meteen om hierover een theatervoorstelling te maken. Die komt vanaf januari 2021 in de zalen in Vlaanderen en Nederland. De repetities beginnen in september.

Qadir Nadery komt uit een land waar de taliban theatervoorstellingen verbieden, culturele centra vernietigen en acteurs vermoorden. Zelf werkte hij in Kabul enkele jaren als logistiek medewerker in het cultureel centrum van de Franse ambassade. Gelukkig was hij niet aanwezig toen er in 2014 een bloedige aanslag werd gepleegd op het centrum. Er vielen meer dan vijftien doden en zwaargewonden tijdens de voorstelling ‘Heartbeat. Silence after the explosions’. Cynisch genoeg was deze voorstelling juist bedoeld als een aanklacht tegen zelfmoordaanslagen. De toeschouwers dachten dan ook aanvankelijk dat de aanslag er deel van uitmaakte, zo meldde BBC News. De taliban vonden de voorstelling een ‘belediging voor de islamitische waarden’.

Meer over de theatervoorstelling 

 

 

> Terug naar homepage