Nooit meer moe in 4 stappen

Nooit meer moe in 4 stappen

11/03/2020

Sta je vaak moe op en heb je onvoldoende energie om de dag door te komen? Geloof ons, je bent niet alleen.

In Meer Energie zet huisarts Bruno Ariens  op een heldere en toegankelijke manier de vier pijlers van een goede energiebalans op een rij. Hij scheidt mythe van waarheid en geeft evidence based handvatten en oefeningen waarmee je onmiddellijk zelf aan de slag kunt gaan.

Ontdek hoe je in vier stappen je energiebalans in evenwicht krijgt.

 

 

Beter slapen:sleeping:

 

Goed en voldoende slapen is dé basisvereiste om uitgeslapen wakker te worden en je overdag fit te voelen. Vrij logisch, maar toch hebben heel veel mensen moeite om in te slapen, door te slapen of voldoende te slapen.

 

Hoe leer je goed slapen? Sta bij voorkeur vroeg op, elke ochtend rond hetzelfde tijdstip, want een goede voorbereiding begint overdag. Ook een goed bedtijdritueel is su-perbelangrijk. Stop bij voorkeur een uur voor het slapengaan met alle elektronica. Een boek lezen of naar muziek luisteren werkt veel ontspannender!

 

Gezond eten

 

Je kunt geen krant openslaan of er staat wel een artikel in over gezonde voeding. En terecht, want zonder een gezond voedingspatroon zul je niet van je vermoeidheidsklachten afraken. Door bewuster met voeding om te gaan, zul je je langer energiek blijven voelen.

 

Enkele gezonde voedingstips: water is goed voor elk, groenten zijn altijd een goed idee, 2 of 3 stukken fruit per dag is oke en peulvruchten zitten vol plantaardige eiwitten en aardappelen. Maar vooral: geniet van wat je eet! Af en toe een ongezonde uitspatting kan zeker door de beugel.

 

Minder piekeren:thinking_face:

 

Piekeren gaat gepaard met veel energieverbruik en vooral negatieve gedachten die je humeur beïnvloeden. Negatieve gedachten kun je vergelijken met een computerprogramma dat heel wat capaciteit van je harde schijf opslorpt. Andere programma's kunnen daardoor minder vlot draaien of zelfs blokkeren.

 

Minder piekeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Gebruik daarom onderstaand stappenplan om anders te leren denken:

  1. Helpt deze gedachte me om mijn doel te bereiken?
  2. Geeft deze gedachte me een goed gevoel over mezelf of over de anderen?
  3. Worden mijn relatie met andere mensen er beter van?
  4. Denken de meeste mensen ook zo over mij?

 

Meer bewegen

 

Meer bewegen = meer energie! Dat trekt niemand nog in twijfel. Er zijn studies die aantonen dat voldoende beweging het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes type 2 verlaagt. Er is ook wetenschappelijk bewijs dat regelmatig bewegen zorgt voor een lager risico op overgewicht, artrose, osteoporose, depressie, angststoornis, geheugenproblemen en zelfs dementie. Het risico op kanker van de dikke darm, borstkanker en prostaatkanker vermindert ook significant.

 

Reden genoeg om in actie te komen!

 

 

 

Meer Energie | Dr. Bruno Ariens

 

Sta je vaak moe op en heb je onvoldoende energie om de dag door te komen? Je bent niet alleen.

 

Huisarts Bruno Ariens zet op een heldere en toegankelijke manier de vier pijlers van een goede energiebalans op een rij. Hij scheidt mythe van waarheid en geeft evidencebased handvatten en oefeningen waarmee je onmiddellijk zelf aan de slag kunt gaan.