4 tips om van de examenstress af te raken

4 tips om van de examenstress af te raken

10/06/2020

Tijdens examens heb je een gezonde dosis stress nodig om optimaal te presteren. Maar wat als die stress verlammend wordt en omslaat in faalangst?

David Dewulf ontwikkelde als eerste een mindfulnesstraining speciaal voor jongeren en weet als geen ander hoe hij de principes van mindfulness en compassie naar hun leefwereld kan vertalen.

Als je last hebt van stress, kunnen onderstaande vier tips zeker helpen!

1. Wat dieper ademen

Als je gestrest bent, functioneert je ademhaling meestal niet naar
behoren. Je adem is echter belangrijk, het is een bron van energie en kracht. Gewoon een aantal keer dieper ademen, kan je al wat stressbestendiger maken.

INSTRUCTIES

Sluit je ogen, zo kan je je nog beter afstemmen op de adem. Als je veel stress hebt, kan je via de mond uitademen, om zo nog meer spanning los te laten. Je mag gerust wat luider zuchten of een ander geluid maken bij je uitademing. Dat ontspant nog
meer!

 

2. Je schouders ontspannen

Geef even aandacht aan je schouders. Merk je spanning? Draag je te veel last mee? Heel wat mensen houden – vaak onbewust – veel spanning vast in hun schouders. Het is belangrijk om dingen van je te kunnen laten afglijden.

INSTRUCTIES

Stem je aandacht af op je schouders. Adem iets dieper in dan normaal en adem naar je schouders toe. Bij het uitademen laat je als het ware alle spanningen die je meedraagt wegvloeien. Wacht tot de volgende inademing vanzelf komt. Adem opnieuw in naar je schouders en laat bij het uitademen zo veel mogelijk los. Doe dit nog een keer en probeer nog meer los te laten.

3. Een innerlijke glimlach uitnodigen

Velen houden negatieve emoties – zoals spanning, maar ook onderdrukte boosheid – vast in hun kaken. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar je kan er wel degelijk last van hebben. Te veel spanning in je kaken leidt namelijk niet alleen tot hoofdpijn, het roept ook spanning op in de rest van je lijf, waardoor je je makkelijker somber voelt en niet langer openstaat voor leuke dingen.

INSTRUCTIES

Sluit even je ogen en breng je mondhoeken een millimeter naar boven. Verzacht zo goed je kan in je gezicht en adem 3 keer met aandacht in en uit. Wat doet dit met je?

4. Een contact-anker kiezen

Misschien tokkel je onbewust wat op je bureau of speel je met een
balpen als je aan het studeren bent. Of je zit wat met je voeten te
wiebelen. Dat wordt niet altijd gewaardeerd. Het is echter een normale én effectieve reactie van je lichaam om stress te verminderen. Als je je gestrest voelt, kan het helpen om actief je aandacht af te stemmen op ‘contact’. Dit ankert je aandacht in het huidige moment.

INSTRUCTIES

Zet je vingertoppen tegen elkaar. Laat het contact zacht zijn en stem je met milde aandacht af op dit contact. Doe dit terwijl je 3 keer bewust in- en uitademt.

Stop examenstress

Inclusief 8 gratis audiodownloads

David Dewulf

Tijdens examens heb je een gezonde dosis stress nodig om optimaal te presteren. Maar wat als die stress verlammend wordt en omslaat in faalangst?

David Dewulf ontwikkelde als eerste een mindfulnesstraining speciaal voor jongeren en weet als geen ander hoe hij de principes van mindfulness en compassie naar hun leefwereld kan vertalen. In deze praktische SOS-survivalgids bundelt hij enkele krachtige oefeningen die het zelfvertrouwen van leerlingen en studenten een boost geven, hun concentratie en zelfvertrouwen verhogen en faalangst verminderen. 

> Ontdek meer over dit boek