SEL-reeks 13: Luisterrijk der Letteren

Product details

NULL

Afwerking: 
Paperback
Aantal pagina's: 
268
Afmetingen: 
244x163
Verschijningsdatum: 
05/12/2019
EAN: 
9789401463942
Nur-code: 
Letterkunde
Uitgever: 
Academia Press
Druk: 
2

SEL-reeks 13: Luisterrijk der Letteren

Hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen

  Een ongeziene literaire rijkdom bevindt zich vandaag in de archieven van de openbare omroepen in Nederland en Vlaanderen. Daar liggen de vele hoorspelen en scenario's waartoe literaire auteurs sinds de vroege dagen van de radio hebben bijgedragen. Maar wie herinnert zich nog de hoorspelen van Louis Paul Boon, Hugo Claus of Bert Schierbeek? Wie weet er nog dat literaire auteurs ook buitenlandse hoorspelen vertaalden en dat literaire teksten werden bewerkt voor het oor?

  Al die facetten komen aan bod in Luisterrijk der letteren. De inleiding biedt een overzicht van de intensieve raakvlakken tussen het literaire veld en de radio in de Lage Landen. Vervolgens behandelen de hoofdstukken oorspronkelijke hoorspelen van onder meer Walter van den Broeck en Ivo Michiels, vertalingen van Duitse en Engelse hoorspelen, en adaptaties zoals die van Herman Teirlincks toneelstuk De vertraagde film. Bijdragen over Nederlandse hoorspelen uit het interbellum en experimentele verbosonieën van Ab van Eyk versterken het beeld van een genre dat zich voortdurend vernieuwt in interactie met de literatuur. Als sluitstuk krijgt de lezer een overzicht van naoorlogse literaire hoorspelen. Op die manier toont en onderzoekt dit boek voor het eerst de rijkdom van het literaire hoorspel in Nederland en Vlaanderen.


  In de SEL-reeks verschijnen de boekpublicaties van het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (UGent/VUB). Het centrum voert onderzoek uit naar de experimentele traditie in de Nederlandse literatuur sinds het einde van de negentiende eeuw tot vandaag. De focus ligt op literatuur die afwijkt van de gangbare conventies en op zoek gaat naar formele vernieuwing.

  > Ontdek de volledige reeks

  Boeken van dezelfde auteur(s)

  Subtitle: 
  Over het werk van Jeroen Mettes
  Prijs:34,99
  Subtitle: 
  Nieuwe perspectieven op het werk van Walter van den Broeck
  Prijs:34,99
  Prijs:34,99

  Gratis verzending vanaf € 24,99 (Benelux)

  Beschikbaarheid:

  Uitverkocht