De moord op Lumumba

Product details

NULL

Afwerking: 
Paperback
Aantal pagina's: 
366
Afmetingen: 
242x156
Verschijningsdatum: 
16/06/2020
EAN: 
9789401471466
Nur-code: 
Mens en maatschappij algemeen
Uitgever: 
Kritak
Druk: 
1

De moord op Lumumba

Kroniek van een aangekondigde dood
  • Wie heeft Patrice Lumumba vermoord, waarom en hoe is dat gebeurd?

Op 30 juni 1960 werd de Belgische kolonie Congo onafhankelijk verklaard. Koning Boudewijn schetste in een erg paternalistische redevoering een rooskleurig beeld van de kolonisatie. Tegen het protocol in kwam de verkozen Congolese premier Lumumba met een onverwachte speech: hij richtte zich niet tot de meesters van weleer, maar tot 'de Congolese mannen en vrouwen, strijders voor de onafhankelijkheid die vandaag hun overwinning vieren'.

Op 17 januari 1961 werd Lumumba vermoord in Katanga, de rijke koperprovincie die ondertussen met Belgische hulp, van Congo was afgescheurd.

In dit boek wordt aan het licht gebracht wie Patrice Lumumba heeft vermoord, waarom en hoe dit is gebeurd. Dit verhaal van een aangekondigde moord werd geschreven in Brussel, waar men van oordeel was, dat de liquidatie van Lumumba onontbeerlijk was, om de belangen van de trusts die de kolonie als hun wingewest ontgonnen, voor de toekomst veilig te stellen.

In 2010 dienden de nabestaanden van Patrice Lumumba bij het Brussels gerecht een klacht in tegen een tiental Belgen voor hun betrokkenheid bij de moord. Deklacht is ontvankelijk verklaard, en een onderzoek is opgestart.

Begin 2016 dook bijkomende bewijsmateriaal op, toen bij een huiszoeking in de nalatenschap van een Belgisch politiecommissaris, resten van de vermoorde premier werden gevonden.

Tien jaar na de indiening van de klacht wachten we nog altijd op de resultaten van het onderzoek. Waarom ?

Is het de bedoeling om het onderzoek te rekken tot alle aangeklaagde personen zijn overleden, en de klacht zonder voorwerp wordt?

Prijs:22,99

Gratis verzending vanaf € 24,99 (Benelux)

Beschikbaarheid:

Leverbaar (binnen 1-2 werkdagen in huis)

E-book ean

iBookstore