6 uitdagingen voor mensen met lef

6 uitdagingen voor mensen met lef

06/02/2017

Het boek 'Het Nieuwe Mentaal' (Elke Geraerts) geeft heel wat informatie mee die een beroep doet op je lef om uitdagingen aan te gaan, zodat je gelukkiger in het leven kunt staan en jezelf en je omgeving succesvoller kunt maken. Het boek formuleert 26 uitdagingen, waarvan je er hier zes vindt, die je op het spoor kunnen zetten van het Nieuwe Mentaal. Idealiter ga je elke week een nieuwe uitdaging aan. 

1. Reserveer in je agenda drie uur per dag tijdens je focuspiek om aan een 'olifant' te werken

Ga eerst op zoek naar het moment van de dag waarop je je het makkelijkst kunt concentreren. Zo kom je jouw aandachtspieken en -dalen op het spoor. Maak in je agenda dan drie uur vrij om op dat moment een moeilijke of intense taak (een olifant) af te werken. Zoek een goede plek om je echt in de diepte te kunnen duiken en laat je niet onderbreken. Zoek een wifivrije zone of zet internet en je telefoon af.  

2. Vind jouw aandachtsritueel

Probeer deze week jouw aandachtsritueel te vinden, en voer dat ritueel telkens uit als je aan gefocust werk begint. Het kan iets heel kleins zijn (een aantal keer diep in- en uitademen, een bepaalde slagzin in je hoofd opzeggen, je kleding even goed trekken, een glas water drinken) maar zoek echt iets dat bij jou past. Na verloop van tijd weet je brein dat het zich moet voorbereiden op diep werk wanneer jij dat aandachtsritueel start. 

3. Houd gedurende één week elke dag je smartphonetijd én je surfgedrag bij

Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de apps Moment en RescueTime. Maak voor je eraan begint een inschatting van het aantal uren dat je volgens jou op je smartphone en niet-relevante websites zult doorbrengen. Houd de gegevens zeven dagen na elkaar bij, zodat je zicht krijgt op de momenten waarop je je telefoon gebruikt of websites bezoekt die op dat moment niet relevant zijn. Op die manier krijg je een beeld van je omgang met technologie. Gebruik jij je smartphone of gebruikt je smartphone jou? Hetzelfde kun je doen met je computer. Beslis na deze week of je je omgang met je smartphone en computer moet aanpassen om je aandacht en productiviteit te kunenn versterken. Bovendien krijg je zo ook een beter beeld van wanneer je aandachtspieken en -dalen zijn.

4. Kies muziek om bij te dagdromen en zet die een paar keer per dag op

Niets wat het brein meer ontspant dan even wegdromen bij je favoriete muziek. Ga bewust op zoek naar een liedje dat dagdromen bij jou stimuleert. Kies niet voor droevige muziek of muziek waar je heel geconcentreerd naar wilt luisteren, maar voor een nummer dat je relatief goed kent. Zet het enkele keren per dag op, zodat ook je collega's na een tijdje begrijpen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt (niet doordat ze je muziek horen, maar dat ze zien dat je even oortjes in hebt). Plan deze momenten eventueel zelfs in je agenda. 

5. Schakel een week lang na het werk telkens één uur alle media uit

Maak je vrije tijd even aandachtsvrij door jezelf te ontkoppelen. Maak er een ritueel van om alle apparaten uit te zetten en pas na één uur weer in te schakelen. Ondertussen mag je uiteraard dingen doen (zoals koken, praten, een wandeling of het huishouden), maar laat je hoofd weer even wennen aan de vrijheid van het niet-verbonden zijn. Probeer deze week ook of het je lukt om na een bepaalde taak duidelijk af te sluiten alvorens je een nieuwe taak start. Dat zorgt ervoor dat je je eigen verwerkingsmoment creëert. 

6. Check of jouw ingebeelde verwachtingen kloppen

De druk die we ervaren is grotendeels ingebeeld. Check deze week of de verwachtingen die jij denkt dat anderen van jou hebben (zoals jouw takenpakket), kloppen. Doe dat door ze op te sommen en ze een voor een bij anderen te checken. En doe andere mensen ook de wederdienst: expliciteer de verwachtingen die jij van hen hebt. Je kunt zo veel werkdruk en stress weghalen. 

 

Het Nieuwe Mentaal
Elke Geraerts
Hoe lef je op weg zet naar geluk en succes

In haar bestseller Mentaal Kapitaal toonde neuropsychologe Elke Geraerts hoe we ons brein beter kunnen wapenen tegen stress, burn-out en andere mentale problemen. In Het Nieuwe Mentaal gaat ze een stap verder: het is hoog tijd dat we onze maatschappij aanpassen aan ons brein, en niet omgekeerd.

€ 19,99 | Meer info | Boek inkijken