WPP Story of the year - Habibi van Antonio Faccilongo.

WPP Story of the year - Habibi van Antonio Faccilongo.

30/04/2021

Ontdek de World Press Photo-winnaar in de categorie 'Story of the year': Habibi van Antonio Faccilongo.

Bijna 4200 Palestijnen zitten om politieke redenen vast in Israëlische gevangenissen, zo blijkt uit een rapport van februari 2021 van mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Sommigen hangt een straf van 20 jaar of langer boven het hoofd. Wie een Palestijnse gevangene in een Israëlische gevangenis wil bezoeken, moet diverse obstakels overwinnen, zoals grenscontroles, gevangenisregels en restricties door de Israëlische veiligheidsdienst ISA. Bezoekers mogen gevangenen doorgaans alleen maar zien door een doorzichtige afscheiding en met ze praten via een telefoon. Bezoek zonder toezicht is niet toegestaan en fysiek contact is verboden, behalve voor kinderen tot tien jaar, die aan het einde van elk bezoek tien minuten door hun vader mogen worden vastgehouden. Sinds het begin van het millennium smokkelen Palestijnse gevangenen met een kinderwens sperma uit de gevangenis, verborgen in cadeaus voor hun kinderen. Het sperma wordt op verschillende manieren naar buiten gesmokkeld, bijvoorbeeld in pennen, plastic snoeppapiertjes en in chocoladerepen. In februari 2021 meldde mediaonderzoeksbureau Middle East Monitor dat de 96e Palestijnse baby was geboren via sperma dat een Israëlische gevangenis uit was gesmokkeld. 

Habibi, dat ‘liefje’ betekent in het Arabisch, vertelt liefdesverhalen tegen de achtergrond van een van de langste en meest complexe conflicten in de moderne geschiedenis. De fotograaf wil laten zien welke impact het conflict heeft op Palestijnse gezinnen en hoe moeilijk het voor de gevangenen is hun recht op voortplanting en menselijke waardigheid te behouden. De fotograaf kiest ervoor zich niet te richten op oorlog, militaire actie en wapens, maar op de weigering van mensen om zich over te geven aan gevangenschap en op de moed en vastberadenheid om te overleven in een oorlogsgebied.

 

Het pak van Nael al-Barghouthi blijft hangen in zijn slaapkamer in Kobar, nabij Ramallah, Palestina, in augustus 2015. De vrouw van Al-Barghouthi, Iman Nafi, laat alle kleding en bezittingen van haar man onaangeraakt. Al-Barghouthi werd in 1978 gearresteerd na een operatie van een anti-Israëlisch commando. Hij werd vrijgelaten in 2011 en trouwde met Iman Nafi, maar werd in 2014 opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij heeft meer dan 40 jaar van zijn leven in de gevangenis doorgebracht en is daarmee de langstzittende Palestijnse gevangene in een Israëlische gevangenis.

 

Lydia Rimawi ligt op haar bank in Beit Rima, nabij Ramallah, Palestina, in december 2018. Haar echtgenoot Abdul Karim Rimawi werd in 2001 gearresteerd en veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de aanslag op de Israëlische minister van Toerisme Rehavam Ze’evi. Het stel heeft een zoon, Majd, die in 2013 werd geboren dankzij IVF. In 2014 kreeg Abdul Karim een boete van circa US$ 1500 omdat hij sperma de gevangenis uit had laten smokkelen. Ook mocht hij twee maanden geen bezoek van familieleden ontvangen.

 

Vrouwen, moeders en kinderen van Palestijnse gevangenen komen aan bij een controlepost in Beit Seira, Palestina, in november 2017. Velen moeten een lange reis maken om in Israël te geraken en hun familieleden in de gevangenis op te zoeken. Sommigen zijn uren onderweg naar de gevangenis voor een bezoek van 45 minuten.

 

Amma Elian, wier echtgenoot sinds 2003 een levenslange gevangenisstraf uitzit, poseert met haar tweeling, die is geboren dankzij IVF, in Tulkarm, in januari 2015.

“De serie verdiept zich in verschillende families, die proberen sperma van mannen te smokkelen naar vrouwen die zwanger proberen te worden en zo hun familielijn voort te zetten, en in bredere zin ook het bestaan voort te zetten van deze specifieke gemeenschap die onder druk is komen te staan.”

NAYANTARA GURUNG KAKSHAPATI, voorzitter Algemene jury

 

 

Lydia Rimawi reist met haar zoon Majd naar de gevangenis om haar echtgenoot te bezoeken, in juli 2015. Ze vertrekt om 05.00 u van huis en moet drie verschillende bussen nemen en een controlepost passeren om bij de gevangenis te komen.

 

Een pasgeboren baby ligt in een couveuse in het Al-Shifa-ziekenhuis, Gaza, in januari 2015.

“Het fotojournalistieke perspectief van de fotograaf in combinatie met het unieke verhaal maken van deze serie een meesterwerk. Dit is het verhaal van menselijke worsteling in de 21ste eeuw: een verhaal over die ongehoorde stemmen die de wereld kunnen bereiken als wij als jury als medium fungeren. De serie laat een andere kant zien van het slepende conflict tussen Israël en Palestina."

AHMED NAJM, lid Algemene jury

 

 

Een portret van Mazen Rimawi, een voormalige Palestijnse politieke gevangene en oom van Majd Rimawi, wiens vader een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit. Majd werd in 2013 geboren dankzij IVF.

 

Een foto op een mobiele telefoon van Majd Rimawi op zijn zevende verjaardag, in 2020.

World Press Photo 2021

Hét boek bij de meest prestigieuze wedstrijd voor fotojournalistiek ter wereld

Sinds 1955 is de jaarlijkse World Press Photo-wedstrijd de norm voor visuele journalistiek. Dit boek bevat de winnaars, de meest treffende beelden en meest fascinerende verslagen, van de World Press Photo-wedstrijd van 2021. Een onafhankelijke jury van professionals maakte een selectie uit 74.470 foto's, gemaakt door 4315 fotografen uit 130 landen. Het resultaat is een aangrijpend verslag van de beste visuele journalistiek van dit jaar.

> Ontdek meer over dit boek