4 tips om je darmen gezond te houden

4 tips om je darmen gezond te houden

23/12/2023

Je darmen gezond houden: Prof. Dr. Danny De Looze helpt je op weg met zijn boek Wat onze darmen ons vertellen. Waarom je beter je hamster niet en je hond wel knuffelt en wat de juiste toilethouding is, lees je alvast hier! 

 

Goed op de pot: het belang van de juiste toilethouding

Zit ik wel goed? Het kan geen kwaad je dat af en toe af te vragen als je niet zo makkelijk naar het toilet gaat. Ook als jij (nog) geen problemen ondervindt met je stoelgang of transit, is dit belangrijk. 

Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen zijn:

  • Laat je kleding tot op je enkels zakken.
  • Plaats je voeten en knieën iets uit elkaar.
  • Ga in het midden van de wc-bril zitten (niet enkel op het voorste puntje of blijven hangen boven de bril). Rond je rug wat.
  • Plaats je voeten plat op de grond; dat is het makkelijkst voor je bekkenbodemspieren. Lukt dat niet, gebruik dan een voetenbankje of opstapje. Je knieën moeten daarbij iets hoger komen dan je heupen, je rug is wat ronder.

Knuffelen met honden, liever niet met hamsters

Zeurt jouw zoon of dochter ook eindeloos om een kitten of pup? Misschien is dat nog niet zo’n slecht idee. Uit een nieuwe studie blijkt dat kinderen die opgroeien met een hond of kat minder vatbaar zijn voor voedselallergieën. Daarvoor analyseerden onderzoekers gegevens van meer dan 65.000 Japanse baby’s die opgroeiden met een huisdier.

Daaruit bleek dat kinderen die gedurende hun foetale ontwikkeling of vroege kindertijd aan een hond of kat waren blootgesteld, een veel kleinere kans (dertien tot zestien procent minder) op voedselallergieën hadden dan kinderen die zonder huisdier opgroeiden. Meer specifiek blijkt een hond de kans op een ei-, melk- en notenallergie sterk te verkleinen. Kinderen die met een kat opgroeien, lopen een veel kleiner risico op de ontwikkeling van een allergie voor eieren, tarwe en sojabonen.

Opmerkelijk genoeg gold dat niet voor elk dier: bij vogels en schildpadden werd geen relatie gevonden, en kinderen die thuis een hamster hadden, bleken juist een grotere kans te hebben op de ontwikkeling van een notenallergie. Houd de hamster dus weg van de baby, maar laat je kind gerust knuffelen met de hond.

Poepsimpel: Te veel winden? Wat kun je zelf doen?

  • Bepaalde voeding heeft een hoge graad aan vergisting: denk aan broccoli, kolen, peulvruchten (bonen, linzen), tarwe, appels, uien, sommige fruitsappen, avocado’s en bessen. Probeer eens wat minder van deze zaken te eten.
  • Sommige suikervervangers in lightproducten worden ook moeilijker verteerd door de darmen en gaan meer gisten, waardoor ze leiden tot extra winderigheid.
  • Lactose-intolerantie kan leiden tot winderigheid, omdat de melksuiker niet verteerd wordt en dus terechtkomt in de dikke darm. Er zijn uiteraard gradaties: misschien kun jij wel melk in je koffie verdragen, maar is een volledige coupe met vanille-ijs te veel. Het kan het waard zijn hier eens naar te kijken.
  • Te veel lucht inslikken kan ook een oorzaak zijn van winderigheid: let daarom op met te snel eten en drinken, stress en veel kauwgom kauwen. Vermijd ook koolzuurhoudende dranken.

De pinda-poli: pinda-allergie voorkomen met… pinda

In Nederland is men sinds enkele jaren gestart met ‘pinda-poli’s’: afdelingen in ziekenhuizen die zijn opgezet om een pinda-allergie te voorkomen bij kinderen met eczeem. Die kinderen hebben een verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen (vijftien tot twintig keer hoger!), omdat pindaresten uit hun omgeving via de zieke huid (door het eczeem) het lichaam in kunnen komen.

Maar omdat dit de verkeerde manier is om voor het eerst met pinda in aanraking te komen, kan dat een allergie tot gevolg hebben. Hier gaat men dan in een ziekenhuisomgeving bekijken of het veilig is om kinderen op jonge leeftijd pinda(kaas) te laten eten. Het blijkt dat door zulke kinderen al op de leeftijd van zes maanden bijvoorbeeld regelmatig in contact te brengen met verwerkte pinda, hun kans op een allergie met zo’n tachtig procent daalt.

Wat onze darmen ons vertellen - Danny De Looze

Onze darmen zijn misschien wel ons meest mysterieuze orgaan, maar volgens de vermaarde gastro-enteroloog Danny De Looze daarom ook precies het meest fascinerende. Veel meer dan een onsmakelijke afvalbuis spelen je darmen een vitale rol voor je immuunsysteem en zelfs je gemoed. In dit boek neemt de topdokter je dan ook graag mee op reis in je eigen lichaam én in de opwindende darmwetenschap. Hij fileert ronkende krantenkoppen over ons microbioom of het fameuze buikbrein, en helpt je de nuttige adviezen van de kwakzalverij te onderscheiden.