Zet de wereld even uit...

Zet de wereld even uit...

17/03/2021

Je mag een held zijn en de wereld redden. Je mag ook een held zijn en de wereld even uitzetten. Wordt die wereld te druk of te overweldigend? Komen er te veel prikkels binnen? Zet gewoon het nieuws af, zet de radio uit en trek je deur dicht. Laat de problemen van de wereld maar over aan de Grote Mensen.

Maak in je huis een plek waar geen prikkels van buitenaf zijn, een plek waar jij tot rust en tot jezelf kunt komen. Denk aan een knusse hoek in je bed, de trampoline in je tuin, een tipi in de woonkamer, een kamp in de garage of het tuinhuis, een grote kartonnen doos op zolder: het kan allemaal.

  • Hou je van knus en warm? Gebruik kussens, dekens, een zacht tapijt, een schapenvacht of knuffelbeesten. Kersenpitkussens maken het extra warm op koude winterdagen.
  • Welke activiteit maakt jou rustig? Leg het materiaal er alvast klaar. Teken en kleur, puzzel, luister naar muziek of ga op in een luisterverhaal, neem een zaklamp en lees een boek, knuffel je knuffelbeest of je huisdier of knijp hard in je stressbal.
  • Gordijnen bij de ingang maken de overgang van binnen naar buiten en andersom wat zachter.
  • Wie mag er in jouw plek? Mag jouw Grote Mens erbij? Nodig hem of haar dan uit. Ben je liefst alleen? Plak een groot ‘niet storen hier ontspan ik’-bord aan de ingang van je plek. Wil je graag je huisdier bij je? Zet zijn slaapmand op je ontprikkelplek.
  • Extra idee: plak fluorescerende sterren aan het plafond.

Het grote boek van mij 

Marjan Gerarts, Julie Vangeel

Tips en opdrachten om jezelf beter te leren kennen
Vertrouw op je buikgevoel, ontdek wat jou bijzonder maakt en kies voor wat bij jou past. Creatieve en speelse opdrachten om alleen of samen te doen

Marjan Gerarts is psycholoog en begeleidt al jaren kinderen en jongeren in haar praktijk. In dit boek geeft ze praktische tips om meer in contact te komen met je eigen intuïtie en met wie je echt bent.