Unieke collectie oldtimers van de familie Mahy - boek en expo

Foutmelding

Warning: igbinary_unserialize_array: unknown key type '04', position 5799534 in _dmemcache_get_pieces() (line 340 of /home/lannooshop/www/docroot/sites/all/modules/contrib/memcache/dmemcache.inc).

NL l FR l EN

De unieke collectie oldtimers
van de familie Mahy

  • De Gentse familie Mahy beschikt over een van de grootste en meest exclusieve collecties oldtimers ter wereld.

  • Voor het eerst wordt in een boek hun ‘reserve’ getoond, met meer dan 600 authentieke auto’s.

  • Een ode aan de verstilde schoonheid van een unieke verzameling ‘abandoned cars’.

 

Het boek

Het boek Mahy. A family of cars belicht de verstilde schoonheid van unieke old- en youngtimers. In tegenlicht én in de schijnwerpers, want 50 topstukken werden letterlijk ‘uitgelicht’ in een speciaal daarvoor ontworpen fotostudio. Samen met de verhalen die in hun achteruitkijkspiegels geschreven staan. Verhalen van glorie en verlies, van hachelijke ritten over beroerde wegen en een nooit eindigende zoektocht naar schoonheid op vier wielen. Verhalen zoals ze die al generaties lang vertellen bij Mahy, a family of cars.

Mahy. A family of cars - De verstilde schoonheid van unieke oldtimers

 

De expo [Afgelopen]

Een uitgekiende selectie auto’s van Mahy keerde terug naar Gent. Een unieke gelegenheid om een 40-tal auto’s in het echt te kunnen bekijken gecombineerd met de prachtige kunstfoto’s van Wouter Rawoens. Zeker een bezoek waard voor iedereen die houdt van oude auto’s en van industrieel erfgoed!

WANNEER
De expo liep van 9 september tot en met 31 oktober 2021.

WAAR
In de Oude Vynckier-site in Gent.

De oldtimercollectie Mahy

De oldtimercollectie van de Gentse familie Mahy is wereldvermaard. De collectie bevat vandaag ca. 1000 auto's (vanaf 1895) en is een van de meest complete collecties autogeschiedenis in de wereld. Een deel ervan kun je vandaag bekijken in het museum Autoworld in Brussel of in het eigen museum Mahymobiles in Leuze-en-Hainaut.

Maar… het grootste deel van de collectie staat veilig weggeborgen in grote hangars die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Unieke exemplaren, waarvan men soms zelfs het bestaan niet meer vermoedt. Ze staan er ongerestaureerd, in een unieke, haast cerebrale sfeer. Mensen die houden van vergane glorie en de schoonheid van nostalgie worden er stil van.

 

De familie Mahy was gespecialiseerd in het bouwen van stoomketels. Ghislain Mahy, geboren in 1907, toonde al heel vroeg een uitzonderlijke aanleg voor mechanica. Hij bewees dit door op zeventienjarige leeftijd eigenhandig zijn eerste en enige auto in elkaar te knutselen met de motor van een Dixi en onderdelen uit de sloperij.

In 1932 vestigde hij zich als handelaar in tweedehandswagens en in 1938 opende hij als eerste in België een verhuurdienst voor auto’s zonder chauffeur. Hij werd vervolgens agent van verschillende grote automerken zoals Nash, Simca en Fiat.

In 1944 koopt Ghislain, tegelijk met een FN-motorfiets (de oudste 4 cilinder ter wereld), een Ford T, voor de som van 150 fr. Dit model was een stuk jeugdherinnering, want zijn vader had met een dergelijke auto gereden. De mechaniek was hem bekend, met uitzondering van de versnellingsbak, die hij uit elkaar haalde en opnieuw monteerde, om de werking ervan te begrijpen.

Nadien volgden de aankopen elkaar op: een Benz Karpatensieger 1915, een Fiat Limousine 1921, een Wanderer 1915, een prachtige Belgische Fondu 1906, een Rolls Royce 1920 (die een garagehouder wilde verbouwen tot takelwagen)… 

 

En de verzameling groeide. In oktober 1954, bij de opening van het oude wintercircus, omgebouwd tot een garage, bezat hij reeds 35 oude wagens: een eerste stap in de richting van een volwaardige verzameling. Gedurende vele jaren bleef Ghislain Mahy honderden voertuigen verzamelen. Deze werden ondergebracht in het voormalige wintercircus in Gent en later in Brussel en Leuze.

De auteurs

Michel Mahy is de derde generatie van deze familie autofanaten, zoon van Yvan en kleinzoon van Ghislain. Hij is de huidige beheerder van de collectie die deels te zien is in Autoworld (Brussel) en in het eigen museum Mahymobiles in Leuze-en-Hainaut.

Wouter Rawoens is freelance fotograaf. Hij werkte o.m. voor De Gentenaar, De Standaard, Trends Magazine en Uitgeverij Lannoo