Nederland in oude kaarten

De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

 

Dit boek vertelt de geschiedenis van Nederland aan de hand van honderd bijzondere historische kaarten. Ze laten zien wat er in de loop der eeuwen is veranderd, maar tegelijk wat ongewijzigd is gebleven. Historische kaarten zijn onze blik op de geschiedenis.

 

De geschiedenis van Nederland
in 100 oude kaarten

Marieke van Delft en Reinder Storm
In samenwerking met: Peter van der Krogt, Bram Vannieuwenhuyze, Marleen Smit, Huibert Crijns en Ronald Prud'homme van Reine
Gebonden met leeslint | 400 p. | EAN: 9789401459075

» luxueuze uitgave
» 100 bijzondere historische kaarten

» gratis thuisgeleverd binnen 1 tot 2 werkdagen

 

 

 

 

 

100 bijzondere historische kaarten

Uiteraard komen politieke omwentelingen en bestuurlijke ontwikkelingen aan bod, maar ook bijzondere gebouwen en steden, de voormalige overzeese gebiedsdelen of het eeuwige gevecht van de Nederlanders met water. Er zijn kaarten die gaan over transport, economie, onderwijs, religie, vrije tijd of sport. Van het intrigerende verhaal van de haringvisserij in de zestiende eeuw, naar de ambitieuze uitbreiding van de Amsterdamse grachtengordel in de tweede helft van de zeventiende eeuw tot een kaart over het aantal kinderen tussen zes en twaalf dat in 1887 geen lager onderwijs genoot in Nederland.

Natuurlijk gaat dit boek ook over de cartografie zelf: beroemde kaartenmakers als Ortelius, Mercator en Blaeu komen aan bod, evenals P.R. Bos, de geestelijke vader van de befaamde Bosatlas. Al eeuwenlang maken zij kaarten om de wereld te verkennen, overzichtelijker te maken en beter te begrijpen.

Het boek toont bovendien de grote rijkdom aan soorten kaarten: getekend met de hand, gedrukt op papier, perkament of textiel, in kleur of zwart-wit. Er zijn topografische kaarten, nieuwskaarten, gelegenheidskaarten, kaarten in atlassen, wandkaarten en infographics. Met hun soms uitbundige decoraties zijn ze bovendien een lust voor het oog.

 

Bekijk Inhoud, Woord vooraf Peter Vandermeersch en enkele pagina's

 

 

 

'Een geschiedenis zonder kaarten is onleesbaar.'

Uit het Woord Vooraf van Peter Vandermeersch

 

 

De auteurs

 

Marieke van Delft
Marieke van Delft is Conservator Oude Drukken van de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland in Den Haag.

Reinder Storm
Reinder Storm is Conservator Cartografie, Geografie en Reizen bij Allard Pierson | de Collecties van de Universiteit van Amsterdam

In de media