MemoryHome

Geef herinneringen een plaats bij mensen met Alzheimer en dementie

 

Wereldwijd zijn er meer dan 50 miljoen mensen met dementie. De cijfers stijgen onrustwekkend en het thema raakt ons allemaal. 70% van de personen met dementie woont nog thuis en wordt verzorgd door naasten. De aandoening treft op die manier drie keer zoveel betrokkenen als er patiënten zijn. Dementie is niet alleen geheugenverlies maar ook communicatieverlies. MemoryHome biedt een unieke methode om het contact met mensen met Alzheimer en dementie te verbeteren.

Voor hulpverleners

Dementie is niet alleen zwaar voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Mantelzorgers en hulpverleners zijn de ‘schaduwslachtoffers van de aandoening’. MemoryHome is erop gericht om deze doelgroep actief te betrekken en ze praktische handvaten aan te reiken waar ze snel en gemakkelijk mee aan de slag kunnen.

Voor zorgontvangers

Onrechtstreeks krijgen we nagenoeg allemaal met dementie te maken. Geheugenverlies betekent ook communicatieverlies. MemoryHome biedt een gebruiksvriendelijke, wetenschappelijk onderbouwde en weinig tijdrovende manier om de communicatie tussen mensen met dementie en hun omgeving te versterken.

Een nieuw geheugenpaleis

Een geheugenpaleis is een eeuwenoude techniek waarbij je in gedachten door een vertrouwde route loopt om bijvoorbeeld je weg te vinden, te studeren of lijstjes te memoriseren. MemoryHome biedt een nieuw geheugenpaleis. Om dierbare gezichten langer te onthouden en hen te koppelen aan herinneringen en ervaringen.

De methode van het geheugenpaleis in drie stappen

Bij de techniek van het geheugenpaleis worden zichtbare objecten in het huis van de persoon met dementie geselecteerd, zoals een tafel, fornuis, schilderij of bed. Deze objecten worden gekoppeld aan positieve herinneringen van dierbare personen. Personen met dementie kunnen vervolgens zelfstandig of samen met hun omgeving, van hulpverlener tot mantelzorger of kleinkind, dagelijks de route afleggen.

Over de app

MemoryHome is een gebruiksvriendelijke en wetenschappelijk onderbouwde applicatie om het contact met mensen met Alzheimer en dementie te versterken. 

MemoryHome helpt je om samen met mensen met dementie een wandeling te maken door hun vertrouwde omgeving (thuis, verpleeghuis, ...) waarbij je hen uitnodigt om ter hoogte van vaste objecten positieve verhalen te vertellen over dierbare personen. De mobiele applicatie ondersteunt dat proces op een eenvoudige manier.

• Geef herinneringen een plaats en wandel er samen doorheen

• Houd mensen langer in hun vertrouwde omgeving of laat deze omgeving vertrouwder aanvoelen

• Kom op nieuwe gespreksonderwerpen via een korte, gedeelde activiteit

• Herontdek elkaar op een verrassende manier

 

Download de app in de app store

Je kunt de app aankopen (€4,99, éénmalige aankoop) of eerst gratis uitproberen met beperkte functionaliteit. Meer informatie nodig over het gebruik van de app? Download hier een gids om er snel mee aan de slag te gaan.

 

Over het boek

Hoe kunnen we betrokkenen en naasten van dementerende personen inschakelen als 'verborgen hulpbron'? Zij zijn de 'verborgen slachtoffers' van de ziekte en lopen een verhoogd risico om zelf depressie te ontwikkelen. Mensen met dementie lijken onbereikbaar te zijn. Toch is er hoopvol onderzoek. We kunnen tijd maken voor de ander en de zandloper keren. Hoe kunnen we betekenisvol blijven communiceren? Dit boek bevat 52 nieuwe manieren.

 

Tijd maken voor mensen met dementie
52 manieren om te blijven communiceren
Kasper Bormans
256 pagina's | Paperback | € 19,99

Het educatief pakket: 7,5 jaar langer leven (gratis)

Van Oei naar Waw! Een warm educatief pakket om bevroren denkbeelden te ontdooien (voor leerlingen van ongeveer 10 jaar).

Mensen met een positief beeld van ouder worden, leven gemiddeld 7,5 jaar langer. Als we dit weten, waarom kleuren we de denkbeelden over oud worden en dementie in taal, media, metaforen en persoonlijk verhalen dan eenzijdig negatief in?

We kunnen ervoor kiezen om kinderen een meer genuanceerd beeld te geven, waardoor we de kans vergroten dat ze zelf langer en gelukkiger leven. Maar dat lossen we niet op door een liedje, dansje of knutselwerk voor grootouders of onbekende ouderen in een woonzorgcentrum, hoe goed bedoeld die activiteiten ook zijn. Dit educatief pakket is gebaseerd op grondig wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring van Dr. Kasper Bormans (Universiteit Maastricht).

  • Kinderen tekenen oude mensen, voor en na positieve interventies en ontmoetingen met grootouders en onbekende ouderen (bv. in een woonzorgcentrum).
  • Daardoor wijzigt hun ‘mentaal landschap’ en hun kijk op ouderen. Daar wordt iedereen beter van.
  • Het pakket biedt een verfrissende en concrete stapsgewijze aanpak met achtergrond, stappenplan en opvolging. Iedereen kan het op een persoonlijke manier invullen.

Over de auteur

Kasper Bormans (1987) is gedoctoreerd als 'gewetenschapper' aan de Leuven School for Mass Communication Research (KULeuven). Hij is auteur van het succesboek Wat Alz?, bedenker van het verrassende 'Spel van de Verbeelding' en hij ontwikkelt virtuele geheugenpaleizen voor mensen met dementie en andere technieken om beter en breder te communiceren. Hij geeft daarover ook (internationaal) gewaardeerde lezingen.