Hoe hoopvol zijn de Vlamingen?

Hoe hoopvol zijn de Vlamingen?

15/10/2015

Naar aanleiding van het boek 'Hoop. The World Book of Hope' van bestsellerauteur Leo Bormans werden onder impuls van Cera meer dan 3.000 Vlamingen via allerlei kanalen uitgenodigd om na te gaan hoe hoopvol ze zijn. De resultaten van onze 3.000 Vlamingen:

1. We stellen doelen en hopen die te realiseren

61% van de Vlamingen stelt zich een belangrijk levensdoel en heeft er (heel) goede hoop op dat doel ook te bereiken.
39% van de Vlamingen heeft matig (26%), weinig (10%) of geen (3%) hoop om een belangrijk levensdoel te bereiken. Er is op dit vlak weinig verschil tussen mannen en vrouwen.

 

2. We laten ons inspireren door anderen

Bijna 2 op 3 Vlamingen (64%) zeggen dat ze sterk (45%) of heel sterk (19%) geïnspireerd worden door andere mensen in hun leven. Een derde van de Vlamingen kent geen (3%), weinig (8%) of gematigd veel (25%) mensen die hen inspireren om zo goed mogelijk te presteren.

Op dit vlak is er een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen kennen vaker mensen die hen inspireren.

3. We halen kracht uit familie en vrienden

Zo'n 9 op 10 Vlamingen voelen zich geliefd door iemand. Dat gevoel leeft nog sterker bij mannen dan bij vrouwen. Eén op tien voelt zich matig (7,5%), weinig (2,5%) of niet (1%) geliefd.

4. We hebben een goed netwerk

De meeste Vlamingen kunnen sterk (49%) tot heel sterk (14%) vertrouwen op hulp van anderen om hun doelen te bereiken. Al zijn maar 14% daar ook echt heel zeker van en heeft 1 op 3 er twijfels over. Eén op de tien staat er helemaal alleen voor en kan weinig of niet rekenen op anderen.

5. Een spirituele leidraad is voor de meesten helemaal niet belangrijk

4 op 5 Vlamingen vinden matig (20%), weinig (29%) of geen (33%) hoop in spirituele opvattingen. Voor één op drie betekent het spirituele helemaal niets op dit vlak. Zo'n 18% haalt wel hoop uit spirituele opvattingen. Op dit vlak is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen laten zich meer door spirituele opvattingen inspireren.

Hope. The World Book of Hope

De enquête kwam er naar aanleiding van het boek 'Hoop. The World Book of Hope.' In dit boek nemen 100 professoren uit heel de wereld ons mee naar de bron van succes, kracht en geluk. Hoop is de ultieme motor van ons handelen. Hoe kunnen we dat begrip beter vatten en inzetten?

Auteur Leo Bormans reist de wereld rond als 'Ambassador of Happiness & Quality of Life'. Hij is auteur van de internationale bestseller The World Book of Happiness.

 

€ 24,99 | Bestel