Geluk en de orchidee: 12 essentiële parallellen

Geluk en de orchidee: 12 essentiële parallellen

In mijn intense zoektocht naar geluk, probeer ik ‘De Essentie’ ervan te vatten: in 1 zin, 1 woord of 1 beeld … Stel dat geluk een bloem was. Was het dan een roos (doornen incluis), een zonnebloem of een vergeet-mij-nietje? Als je de zuiverste eigenschappen van geluk naast de karakteristieken van bloemen legt, kom je uit bij … EEN ORCHIDEE. Er zijn 12 essentiële parallellen.

 1. Orchideeën leven lang. Veel langer dan veel andere planten. Net als gelukkige mensen.
 2. Ze groeien langzaam. Soms kan het bij orchideeën, net als bij geluk, jaren duren voor ze volgroeid zijn en beginnen te bloeien.
 3. Ze hebben, net als geluk, een zuiverende kracht. Hun wortels halen niet alleen energie uit de aarde maar ook uit de lucht, die ze op hun beurt weer zuiveren. Ze krijgen en geven.
 4. Ze parasiteren niet. Ze kunnen zich aanpassen en zelfs in bomen groeien zonder ze te beschadigen. Geluk verdien je niet op de kap van een ander.
 5. Orchideeën en geluk groeien vaak uit moeilijke omstandigheden en kunnen gedijen in zeer uitdagende levensomstandigheden.
 6. Orchideeën kunnen veranderen en transformeren, net als geluk zich kan manifesteren en evolueren in verschillende vormen en momenten in het leven.
 7. Ze kennen een enorme diversiteit. Met meer dan 25.000 verschillende soorten zijn orchideeën een van de grootste plantenfamilies op aarde, die bijna in elk klimaat voorkomen, behalve (en dat is niet anders met geluk) in extreme omstandigheden.
 8. Ze kennen een gevarieerde bestuiving en ontwikkelen via complexe structuren(net als de ‘open mindset’ van geluk) specifieke relaties met wat hen kan bestuiven, of dat nu bijen, vlinders of motten zijn.
 9. Zowel een orchidee als geluk staan voor pure schoonheid. De elegantie en de sierlijkheid van de bloesems stralen, zoals gelukkige mensen, harmonie, vreugde en positieve energie uit.
 10. Geluk is, net als een orchidee, bijzonder kwetsbaar, fragiel en delicaat.
 11. Niets is vanzelfsprekend. Geluk en orchideeën hebben verzorging en aandacht nodig. Ze gedijen het best in een positieve, ondersteunende omgeving.
 12. Zorgende aandacht voor onszelf, anderen, de natuur en het leven geeft ons een gevoel van voldoening, trots, betekenis, harmonie en verbondenheid. Mogen nu net dat de basiservaringen zijn die ons gelukkig maken.

Alles hangt met elkaar samen, mens en natuur, tegenslag en kansen, geluk en orchideeën. Verbinding en verwondering zijn kernwoorden in onze universele zoektocht naar geluk. Dat heeft niets met naïviteit of zweverigheid te maken, maar alles met kennis, wijsheid, wetenschap en inzicht. En toch is de orchidee nog niet ‘de essentie’ die ik wil vinden in ‘Geluk. The New World Book of Happiness – De essentie’. Maar we komen in de buurt. Laat je verwonderen.

> Terug naar homepage