Eerste hulp bij pandemie - Maarten Boudry en Joël De Ceulaer

BOEK  |   BRONNEN  |  REACTIES  |  AUTEURS 

Eerste hulp bij pandemie

Hoe kunnen we rampspoed in de toekomst vermijden? Welke cruciale vergissingen en denkfouten maakten onze overheden? En zal deze crisis de wereld veranderen?

 

 

 

Een leerzaam lexicon:
van Achterafklap tot Zwarte Zwaan

Weet u nog, dat zorgeloze jaar 2019, toen we volop knuffelden, dansten, zongen, lachten en tafelden? Tot een dodelijk virus ons overrompelde en niets nog was als voorheen. Sindsdien beseffen we opnieuw: we leven in een grillige wereld, waarin zeldzame gebeurtenissen alles overhoop kunnen gooien.

In dit even leerzame als vermakelijke lexicon – van Achterafklap tot Zwarte Zwaan – vertellen filosoof Maarten Boudry en journalist Joël De Ceulaer alles wat u moet weten over onzekerheid, overmoed, paniek, complotdenken,  nevenschade, olifantenpoeder en argeloze kerstkalkoenen. En natuurlijk ook over de kracht van wetenschap om onvoorziene gevaren te bedwingen.

> Meer info over het boek

260 pagina's | Paperback | E-book
 

Het boek inkijken

Raadpleeg de bronnen

Alle bronnen bij de lemma’s in het boek Eerste hulp bij pandemie werden opgelijst. Via de knop hieronder vindt u het volledige overzicht.

'Een fantastisch boek: bijzonder accuraat, begrijpbaar en toch intellectueel diepgaand.’

Prof. dr. Hans-Willem Snoeck, hoogleraar immunologie Columbia University (New York)

 

‘Schitterend. De auteurs tonen op een wetenschappelijke, boeiende en zeer begrijpelijke manier aan wat de pandemie betekent en welke lessen we kunnen trekken. Lees, leer en geniet.’

Prof. dr. Marleen Temmerman, hoogleraar gynaecologie Aga Khan University (Kenia) en UGent, tot 2015 departementshoofd bij de Wereldgezondheidsorganisatie

 

‘Een helder en prettig leesbaar lexicon, waarin de auteurs zich ook afvragen hoe we vergelijkbare miserie in de toekomst kunnen vermijden.’

Prof. dr. Johan Neyts, viroloog KU Leuven

 

‘Gezondheidsmedewerkers organiseerden de nachtmerrie en beperkten de schade. In dit prachtige boek leest u waarom dat nodig was.’

Prof. dr. Sabeth De Waele, intensivist UZ Brussel en docent VUB

 

‘Een onmisbare gids bij pandemie of ander onverwacht onheil, met de juiste dosis humor.’

Bert Slagter, expert complexe systemen

 

 

Maarten Boudry (1984) is wetenschapsfilosoof en houder van de Leerstoel Etienne Vermeersch aan de Universiteit Gent. Hij schreef onder meer Illusies voor gevorderden (2015), Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (2019) en Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten) (2019, samen met Jeroen Hopster). 

Ⓒ Foto: Koen Broos

Joël De Ceulaer (1964) studeerde Germaanse filologie en wijsbegeerte en werkte als journalist onder meer voor Canvas, Knack en De Standaard. Sinds 2016 is hij senior writer bij De Morgen. Hij schreef onder meer Hoera! De democratie is niet perfect (2019) en De tragiek van de macht. Brief aan Bart De Wever (2020). 

Ⓒ Foto: Lannoo / Hervé Debaene