Weg met dat schuldgevoel

Weg met dat schuldgevoel

20/01/2021

Heb je wel eens voor de spiegel gestaan met de gedachte: ‘Ik heb al zo hard gewerkt, zo hard mijn best gedaan. Tevergeefs. Ik had al veel verder moeten zijn. Met mezelf, mijn lichaam, mijn eet- en beweegpatroon, ja, misschien zelfs met mijn leven. Toch?’

Wil jij verlost zijn van emotioneel eten en eetbuien? Ben je het diëten beu? Arno Monsecour biedt in zijn boek Verlost van verleiding nieuwe inzichten die leiden naar gewoonte- en gedragsverandering. Want pas als je anders gaat denken, krijg je je eetgedrag en gewicht onder controle.

Vier vragen en drie keuzes

Wanneer je echt ongelofelijk veel zin hebt in iets en je weet dat de kans groot is dat het zal eindigen in een eetbui: stel jezelf dan eerst deze vier vragen:
# VRAAG 1. Heb ik honger, of trek?
# VRAAG 2. Hoe groot is de kans dat ik me overeet als ik hieraan begin?
# VRAAG 3. Hoe lang is het geleden dat ik dit voor het laatst at?
# VRAAG 4. Hoe ga ik me achteraf voelen als ik dit nu eet?
Ik beloof je, als je die vier vragen aan jezelf stelt voor je iets neemt, zal je uiteindelijk een bewustere keuze maken. En een bewustere keuze is heel vaak een gezondere keuze.

 

KEUZE 1. Ja, ik eet het

Als jij, na de vier vragen, bewust kiest voor dat stuk taart, die reep chocolade, dat glas wijn, die chips, die paprikanootjes, die dame blanche, die brownie… Eet het dan. En geniet ervan! Want het is de gedachte ‘ik mag dit niet’ die de onweerstaanbare drang versterkt. Als jij er bewust voor kiest dat te eten waar je naar verlangt, zul je zien dat het anders is. Je eet die chips, dat stuk taart, dat ijsje,… anders op. Je eet er minder van. En je hebt er achteraf ook geen schuldgevoel over. Want het mág.

Ik begeleidde ooit een vrouw die haar smarties per kleur sorteerde, zodat ze er heel bewust en langzaam van kon genieten. Dát is het idee. Het mag, maar geniet er dan ook van. Niet die zak wegwerken, maar heel bewust genieten van wat je eet…

KEUZE 2. Ja… maar

Geef jezelf een alternatief, bijvoorbeeld:

# ‘Ja, ik eet nu iets, maar ik laat dat stukje cake liggen en maak zelf een gezondere variant.

# Of: ‘Oké, ik neem een stuk chocolade, maar ik kies voor pure chocolade.’

# Of: ‘Ik maak even een korte wandeling.’

KEUZE 3. Nee

Je kunt beslissen om iets niet te eten. Als je jezelf de vier vragen hebt gesteld, en je ontdekt dat je eigenlijk geen honger hebt, maar zin in iets lekkers, dan kun je ook beslissen om te wachten. En zelfs als je honger hebt: dat is geen ramp, toch? Natuurlijk heb je al eens gehoord of gelezen dat je zes keer per dag moet eten ‘om je verbranding aan de gang te houden’. Laat me je zeggen: dat is nonsens. Eet volgens je eigen honger- en verzadigingsgevoel.  Luister naar je lichaam. Luister naar de krachtige signalen die het je stuurt. We hebben op een of andere manier het idee gecreëerd dat we geen honger mogen hebben. Maar klopt dat wel?

Als je bijvoorbeeld om vijf uur thuiskomt van je werk en uit gewoonte naar de kast met koekjes loopt, ‘omdat je honger hebt’, stel jezelf dan eens de vraag: ‘Kan ik echt niet wachten tot half zeven, wanneer we gaan eten? Kan ik even iets anders doen om mezelf af te leiden? Hoe ga ik me daar straks bij voelen?’ Als je dat doet, leer je ook beter die signalen van je lichaam te ontcijferen. Heel veel mensen weten niet meer wat ze voelen: honger of zin. Af en toe eens honger voelen, helpt je ook beter dat onderscheid te maken, en dus beter de vier-vragen-strategie toe te passen…

Als je de vier vragen, drie keuzes-oefening goed doet (misschien vraagt het wat oefenen in het begin), zal je merken dat je bewuster eet, vaker naar een gezonder alternatief grijpt of je ‘zonde’ gewoon niet eet.

Verlost van verleiding

Een praktisch 5-stappenplan

Arno Monsecour

Het gaat niet over nooit meer, het gaat over bewust!
Misschien herken je het wel: je kijkt naar je favoriete serie met een kommetje chips erbij, en voor je het weet is de hele zak leeg. Een schuldgevoel overvalt je en je maakt jezelf voor de zoveelste keer wijs dat je vanaf morgen de verleiding wel zult weerstaan.

Arno Monsecour is diëtist en ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwd programma waarin hij mensen begeleidt naar een gezondere en fittere mindset. 

> Ontdek meer over dit boek