Waarom overkomt mij dit weer?!

Waarom overkomt mij dit weer?!

12/05/2021

Hoe vaak heb je dat de laatste tijd al gedacht? Wat je ook probeert, altijd weer heb je dezelfde conflicten met je partner, je kinderen, je (schoon)ouders, je collega’s. Altijd weer is er die lastige baas. Altijd weer diezelfde ontgoocheling, pijn of crisissen. 

In 'Waarom overkomt mij dit weer?!' helpt Anja Pairoux je de rode draad in je problemen te ontdekken en dan pas kun je er ook echt iets aan doen. Aan de hand van herkenbare voorbeelden en verhelderende reflectieopdrachten helpt ze je stap voor stap de draden van je leven te ontwarren. Gaandeweg toont ze je hoe je grenzen kunt leren stellen, milder kunt zijn voor jezelf en je omgeving, en eindelijk echt je leven kunt leiden zoals jij dat wilt! Het boek is opgedeeld in 4 delen om jezelf beter te begrijpen.

Deel I: Op Zoek Naar De Rode Draad

Om erachter te komen wat jou drijft én wat je tegenhoudt, zul je op een andere manier in de spiegel moeten kijken. Het is niet langer een kwestie van ‘zoek de 7 fouten of verschillen’ of ‘wat vind ik mooi, wat wil ik verstoppen?’ Echt in de spiegel kijken is niet alleen kijken naar wie jij nu bent, maar ook en vooral naar het verleden dat jou gevormd heeft tot wie jij nu bent.

Daarna is het belangrijk om je niet langer te verzetten tegen wat je ziet, maar je af te vragen wat je eigen rol en verantwoordelijkheid hierin dan is. Je houdt daarbij ook rekening met je grenzen. Als je écht verandering wilt, zet je oordeel en zelfoordeel aan de deur. En last but not least: je werkt een visie uit over wat je dan wel wilt bereiken om vervolgens in vertrouwen tot actie over te gaan. Je voelt je daarbij verbonden met gelijkgestemden die in jou geloven.

 

Deel II: Verleden – Ga Je Mee Puzzelen?

Wat Anja je tot hiertoe duidelijk wilde maken, is dat je als mens een rode draad aan patronen in je leven meedraagt. Ze nodigt je uit om die draad vanaf hier te zien als een ketting van schakels (kwaliteiten en pijnpunten) die aan elkaar gekoppeld hangen.
Stel je voor dat je leven een aaneenschakeling is van allemaal schakels die tot hiertoe als een halsband om je nek zaten. In dit deel van het boek onderzoeken we welke schakels deel uitmaken van jouw halsband. We reconstrueren de puzzel van jouw halsband als het ware. En dat doen we door eerst te kijken naar elke schakel, elk puzzelstukje, dat deel uitmaakt van jouw halsband.

Zodra je de puzzelstukjes apart hebt bekeken, zul je tot de conclusie komen dat je met alle aparte schakels een nieuwe puzzel of een nieuwe ketting kunt bouwen die niet noodzakelijk als een verstikkende halsband hoeft te voelen. Elke oefening in deel II vormt een puzzelstuk dat jou zal helpen om jezelf en je patronen beter te begrijpen.

 

Deel III: Heden – Hoe Kan Je Het Veranderen?

Als je écht verandering wilt in je leven, moet je ook zelf iets willen veranderen. Je moet keuzes durven maken en de gevolgen van die keuzes ook willen aanvaarden. Je moet afscheid nemen van oude patronen en gewoontes.

Dat vraagt moed en vertrouwen. Want je deed alles tot hiertoe op een andere manier en kreeg daarbij de voor jou reeds gekende resultaten, ook al zijn dat niet de resultaten die je wilt. Als je andere resultaten wilt, moet je om te beginnen aanvaarden dat jij zelf ook je aandeel hebt in die resultaten.

Je moet daarnaast willen zien dat je zelf ook een sleutel in handen hebt. Door jouw gedrag te veranderen, ga jij namelijk andere reacties veroorzaken. Vervolgens vergt het moed omdat je niet weet welke gevolgen je mag verwachten nadat jij ander gedrag vertoont.
Zodra je de consequenties van jouw eigen gedrag aanvaardt en erop vertrouwt dat je zelf met situaties kunt omgaan en de resultaten hierdoor zelfs kunt veranderen, stap je in je verantwoordelijkheid. Concreet samengevat betekent verantwoordelijkheid voor je leven.

 

 

Deel IV: Toekomst – Tijd Voor Actie

De weg naar zelfliefde volgt niet één vaste, rechte lijn. Het is niet omdat je volledig in je zelfliefde staat dat je dit tot het einde van je dagen voortdurend zo zult vasthouden. Je moet je leven zien als een zeiltocht.

Bij het zeilen ga je ook niet altijd rechtdoor in één rechte lijn naar je bestemming. Je bent afhankelijk van de wind en de zeeën waar je op vaart. Als je wind tegen hebt, moet je niet zeggen: ‘Ik heb nu toch wind tegen, dus dan kan ik maar beter het roer loslaten.’ Je moet op dat moment de zeilen bijstellen om met de wind vooruit te komen. Je weet bij het zeilen vooraf wel waar je naartoe gaat, maar je weet niet hoe lang je erover zult doen.

Dit boek is bedoeld als basis voor jouw veerkracht, zodat jij je zeilen kunt bijstellen als er even veel wind in je leven waait. Anja geeft je met dit boek de tools om telkens terug te keren naar kennis wanneer je onbewust bezig bent. Wat je daarbij moet weten, is dat we meer dan 90 procent van de tijd op de automatische piloot, dus onbewust, door het leven gaan. In de volgende hoofdstukken nemen we de ingrediënten door die ervoor zorgen dat we in actie komen. Kort samengevat zijn dit: Visie, Vertrouwen en Verbinding.

 

Waarom overkomt mij dit weer?!

Begrijp jezelf, doorbreek je patronen

Anja Paroux

Laat je verleden je heden niet bepalen!

Waarom overkomt mij dit weer!? Hoe vaak heb je dat de laatste tijd al gedacht? Wat je ook probeert, altijd weer heb je dezelfde conflicten met je partner, je kinderen, je (schoon)-ouders, je collega's. Altijd weer is er die lastige baas. Altijd weer diezelfde ontgoocheling, pijn of crisissen.

Dit is een boek voor mensen die merken dat ze telkens opnieuw - in hun relaties, op het werk, in het ouderschap, in hun leiderschap - op dezelfde muren botsen. Want vergis je niet: dat is geen toeval! Gelukkig is er ook goed nieuws: wanneer je eenmaal de rode draad in je problemen hebt ontdekt, kun je er ook echt iets aan doen.