Waarom meer lezen?

Waarom meer lezen?

Omdat het je gezonder en minder gestresseerd maakt, omdat het je meer ontspannen maakt, omdat je er gelukkiger van wordt, omdat je er langer door leeft… De voordelen zijn eindeloos.

De komende weken ontdek je ze één voor één hieronder.

 

Maak jij ook elke dag een sudoku in de krant of speel je geheugenspelletjes op je gsm? Maar wist je al dat lezen van boeken ook een echte topper is om je brein te trainen?

Tijdens het lezen van boeken verruim je je woordenschat en je achtergrondkennis. Het interpreteren van teksten zorgt ervoor dat je hersenen op verschillende manieren getriggerd worden. Zo maak je bijvoorbeeld nieuwe herinneringen aan wanneer je een spannend verhaal leest, waardoor je zo je kortetermijngeheugen gaat verbeteren.

Meer nog, verschillende studies waaronder een van de ‘American Academy of Neurology’ ontdekten dat lezen je brein jong houdt en het verouderingsproces kan tegengaan. Bovendien zouden mensen die vaak lezen, minder vatbaar zijn voor dementie.

Duik dus snel weer in een boek en zet die hersenen maar aan het werk! Hup, hup!

We krijgen allemaal wel eens met stress te maken... Zowel op het werk als thuis kan het de oorzaak zijn van piekeren, slapeloosheid, en andere kwalen.

Vaak wordt meditatie als dé oplossing tegen stress genoemd. Maar niet iedereen is fan van meditatie. Voor sommigen blijkt het toch net iets te veel als een inspanning aan te voelen in plaats van de ontspanning waar ze naar op zoek zijn. Maar geen zorgen, want er bestaat een manier om te ontspannen die zelfs nog beter is dan mediteren: Lezen, natuurlijk!

Samen met Mindlab International heeft de universiteit van Sussex onderzocht wat lezen nu precies doet met je lichaam en geest. Wat blijkt? Lezen verlaagt je hartslag en doet bovendien je spieren ontspannen, waardoor je jouw stressniveau maar liefst tot 68% kan verminderen. Meer nog, de onderzoekers durven zelfs te beweren dat lezen sneller en beter helpt om stress te verlagen dan andere relaxatiemethoden!

 

En vinden sneller werk! Je kansen op de arbeidsmarkt verhogen aanzienlijk als je regelmatig leest. Wie een vaardig lezer is, wordt niet enkel sneller aangenomen, maar verdient ook tot zestien procent meer dan laaggeletterden. 

Sterker nog: de universiteit van Nevada stelt dat kinderen die opgroeien in een ‘boekarme’ omgeving minder vaak een universitaire studie afwerken. Niet per sé kansarm, wel boekarm. 

Verder onderzoek wijst uit dat als je als kind graag leest, de kans groot is dat je later in een job met veel verantwoordelijkheid terechtkomt. Dat verklaart meteen waarom lezers meer geld verdienen. Of zou dat door het lezen van boeken over slimme onderhandelingstechnieken komen…?

23 maanden; dat is de hoeveelheid tijd die mensen die lezen aan hun leven kunnen plakken.

Lezen blijkt een preventieve werking op bepaalde ziekten te hebben én een positief effect op welzijn en gezondheid. Dat waren enkele conclusies uit studies, uitgevoerd door Yale University in 2016 en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2019.

Boeken werken beter dan kranten of magazines, en qua genre zit je bij fictie beter dan bij non-fictie. En de hoeveelheid? Een hoofdstuk per dag volstaat. In Engeland kun je al bij boekendokters terecht die je boeken adviseren op basis van je klachten. Of deze nu fysiek of emotioneel is, voor iedere kwaal bestaat er een boekenvoorschrift!

Wij vragen ons af: zouden lezers langer leven omdat er zoveel boeken zijn die je écht gelezen moet hebben?

 

Door te lezen word je niet alleen een betere denker en schrijver, je wordt er ook empathischer van. Is dat niet wijs?!

Lezen biedt je nieuwe perspectieven en inzichten omdat het je in staat stelt om andere standpunten te ervaren. Hierdoor vergroot je je empathisch vermogen. Niet alleen naar anderen toe, maar ook naar jezelf. Vooral als je veel fictie leest.

Hoe dan? Dat heeft de Universiteit Amsterdam in 2013 onderzocht (How Does Fiction Reading Influence Empathy): als lezer heb je een unieke gelegenheid om in het denkproces van een personage meegenomen te worden. En dat kan mijlenver liggen van jouw eigen overtuigingen en gedragingen. Ook zie je hoe personages met elkaar omgaan en hoe ze zich opstellen in bepaalde situaties. Met als gevolg dat je je inlevingsvermogen en begrip verder ontwikkelt. 

We hebben het allemaal wel eens voor; het is avond en we zijn super moe, maar in slaap vallen wil maar niet lukken. Wat doe je dan? Lezen!

De inspanning die je ogen moeten doen tijdens het lezen, maakt ze moe. Kijken naar een scherm doet dit ook, maar het blauw licht dat het scherm uitstraalt, zorgt ervoor dat we geen melatonine aanmaken. En melatonine is het hormoon dat ons slapen en waken regelt. Lezen verstoort dat proces niet, het werkt het juist in de hand. In slaap komen is daardoor een piece of cake. Ook doorslapen wordt een stuk gemakkelijker door te lezen voordat je naar bed gaat.

In principe maakt het niet uit wat je ’s avonds leest. Hoewel thrillers en heftige verhalen voor de meeste mensen niet geschikt zijn als slaapleesvoer, kan dat voor jou misschien wel werken. Waar je wel voor moet opletten, is dat je niet te zeer opgaat in het verhaal en je jezelf er gemakkelijk van kunt loskoppelen.

 

Terwijl je leest vergeet je heel even alles dat rondom jou gebeurt. Je bent niet meer bezig met de huishoudelijke taakjes die nog op je wachten of met die meeting van morgen die je eigenlijk vandaag nog moet voorbereiden. Als je leest ben je enkel gefocust op het boek in je handen en dit zorgt ervoor dat je ook fysiek ontspannen bent.

Dit is helemaal anders als je met een blauw scherm (laptop, tv, smartphone, tablet) bezig bent, want dan sluit je je slechts gedeeltelijk af van de wereld rondom je.

Probeer dus zeker vanavond, na het avondeten en voor het slapengaan, al was het maar heel even, te kiezen voor een boek in plaats van dat blauwe scherm.