Voeding die je lichaam helpt herstellen

Voeding die je lichaam helpt herstellen

20/03/2021

Na ziekte, na een lange stressperiode of na vermoeidheid is het belangrijk om je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven. Ik weet het, je voelt je niet oké en je lichaam wil absoluut niet in de keuken staan. Maar je herstel start op je bord. Je zult misschien eerst een oorlog moeten voeren met je mind, maar het is de moeite waard. Je lichaam zal sneller herstellen en weer opladen met deze herstellende voeding

Start dus met het opbouwen van je antioxidantenleger door extra gezonde vetten, extra vitamine B en calcium op het menu te zetten. 

RE-CHARGE FOOD

Vitamine C
Eet voldoende vitamine C. Je bijnieren bevinden zich boven op je nieren. Vitamine C zit in hoge concentraties opgeslagen in je bijnieren. Wanneer je vol stress zit, verbruik je veel vitamine C. Ondersteun dus je bijnieren en voed je lichaam met extra vitamine C. Bovendien speelt het ook een belangrijke rol bij het functioneren van je hersenen.

Extra op het menu: spruiten, bloemkool, broccoli, sinaasappels, blauwe bessen, paprika's, aardbeien, papaja

Magnesium
Door stress verbruik je extra magnesium. Dit mineraal is een van de hoofdrolspelers in je lichaam en helpt je spieren te ontspannen. Heb je last van spierkrampen of trillende ogen? Dan kan magnesium je helpen. Het helpt ook tegen hoofdpijn en te hoge bloeddruk.

Extra op het menu: spinazie, boerenkool, peterselie, koriander, waterkers, pompoenpitten, bruine rijst, pure chocolade, bananen, sinaasappels

Kalium
Kalium is een belangrijk mineraal voor je hart. Samen met natrium speelt het een belangrijke rol bij het ontspannen en samentrekken van je hart. Bij stress komt het hormoon aldosteron vrij, waardoor je meer natrium en kalium verliest via je urine. Hierdoor put je de reserves in je lichaam uit. Zoete aardappel bevat extra kalium, waardoor stress wordt gecompenseerd.

Extra op het menu: bananen, boerenkool, spinazie, zalm, paddenstoelen, yoghurt, zoete aardappel, asperges

Vitamine B
Last van angst en paniekaanvallen? Vitamine B1 verbrandt de koolhydraten uit ons voedsel en zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Een onstabiele bloedsuikerspiegel kan een trigger zijn voor angstaanvallen. Vitamine B5 zorgt voor een goede werking van je bijnieren en is aanwezig in alle groenten, aardappelen en peulvruchten. Vitamine B12 vind je enkel in dierlijke voedingsmiddelen.
 
Extra op het menu: B1 - zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad, cacao en pijnboompitten. B5 - shiitake (paddenstoelen), linzen, eieren, boekweit, avocado. B12 - tofu, tonijn, volle melk, kaviaar, mosselen, oesters.
Maak sap of smoothie van selderij en komkommer en drink dit nuchter in de ochtend om je zenuwstelsel te laten herstellen.
 
In 7 weken naar een stressvrij en gezond lichaam? Ontdek recepten, oefeningen en tips in Repower van Claudia Van Avermaet 

Repower

In 7 weken een stressvrij en gezond lichaam
Claudia Van Avermaet

Hoe je je lichaam er weer bovenop kunt helpen na een periode van stress of ziekte
Toen Claudia Van Avermaet herstelde van een burn-out ging ze op zoek naar wat haar kon helpen om weer vol power in het leven te staan. Nu heeft ze haar persoonlijke tips verwerkt in een 7-wekenplan om onder meer je bloedsuikerspiegel, je hormonen en je immuunsysteem weer in balans te brengen.

Laat de stress los en hervind je energie!