Maak een verrassend Libelle feestmenu klaar

Maak een verrassend Libelle feestmenu klaar

20/11/2020

Zin om een lekker menu samen te stellen voor jouw gezin en knuffelcontact? Dit feestmenu met aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert van Libelle is lekker, maar ook gezond en haalbaar om klaar te maken.

 

Aperokrans

6 personen | 25 minuten

Ingrediënten

100 g blokjes kaas | 100 g kleine salamiworstjes | 100 g minimozzarellabolletjes | 150 g kerstomaten in verschillende kleuren | 1 handvol chilipepers | 1 bosje rozemarijn | 1 bosje basilicum | 1 bosje oregano | 100 g groene olijven | 100 g zwarte olijven

 

Bereiding

  • Week een steekschuimkrans in water. Snijd de kruiden in takjes zoals bij het bloemschikken.
  • Spoel de kruiden, de tomaatjes en de chilipepertjes en dep droog. Omwikkel de krans strak met huishoudfolie en steek het schuim dan vol met de kruiden tot hij helemaal bedekt is.
  • Prik de kaasblokjes, de salami, de minimozzarella, de olijven, de kerstomaatjes en de chilipepertjes op houten prikkers en prik ze lukraak in de kruidenkrans. Steek ze niet te diep; ze mogen boven de kruiden uitsteken.

 

Vispannetje met garnalen, zalm en kabeljauw

4 personen | 20 minuten + 25 minuten in de oven

Ingrediënten

300 g kabeljauwfilet, in blokjes | 250 g zalmfilet, in blokjes | 100 g garnalen + extra | 4 wortelen | 2 preien | 1 blokje visbouillon | 100 ml witte wijn | 200 ml room | 1 el fijngehakte marjolein | 1 el fijngehakte peterselie | 100 g gemalen gruyère | boter | peper en zout | sausbinder, eventueel

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de groenten en de kruiden schoon. Snijd de wortelen in plakjes, de prei in ringen.
  • Fruit de wortelen en de prei in boter. Kruid met peper en zout. Blus met de wijn. Roer er de room door en het verkruimelde bouillonblokje. Laat sudderen tot de wortelen beetgaar zijn. Eventueel kun je wat sausbinder toevoegen.
  • Beboter vier ovenschaaltjes. Verdeel er de vis, de garnalen en de groenten over. Bestrooi met peterselie en marjolein. Werk af met de kaas en zet 20 à 25 minuten in de oven. Garneer met garnalen.

 

Kalkoenrollade met herfstvulling

4 personen | 20 minuten + 40 minuten in de oven

Ingrediënten

1 kg kalkoenfilet | 100 g pancetta, in blokjes | 1 ui | 1 teentje knoflook | 5 fijngehakte blaadjes salie | 500 g gemengde boschampignons | 2 appels, type elstar | 1 ei | 200 g zuurdesembrood | 2 kl cayennepeper | 2 el rozijnen | 2 el bruine suiker | 40 g boter | 20 g gesmolten boter

 

Bereiding

  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de champignons in plakjes en het brood in blokjes. Bak de ui, de knoflook en de pancetta in de 40 gram boter. Voeg het brood, de cayennepeper, de salie en de boschampignons toe. Breng op smaak met peper en zout. Klop het ei los en meng het erdoor. Laat afkoelen.
  • Leg de kalkoenfilet op een snijplank, snijd in en vouw open tot een grote lap. Verdeel er de helft van de vulling over, rol op en bind vast met keukentouw. De rest van de vulling houd je in een kommetje apart. Leg de rollade in een ingevette ovenschotel. Tot dit punt kun je een dag op voorhand werken, zet dan de ovenschotel tot gebruik in de koelkast.
  • Halveer de appels en hol ze voorzichtig uit door er met een parisiennelepel bolletjes uit te scheppen. Doe de bolletjes in een kom en meng met de bruine suiker, de helft van de gesmolten boter en de rozijnen. Vul er de uitgeholde appels terug mee op.
  • Verwarm de oven voor op 190 °C. Bestrijk de kalkoenrollade met de rest van de gesmolten boter en braad het vlees 25 minuten in de oven. Lepel de rest van de vulling rond de kalkoenrollade en braad nog 15 minuten verder. Zet ook de appeltjes in de oven en bak samen verder op 160 °C tot de kalkoen mooi goudbruin is. Laat de kalkoenrollade 15 minuten rusten onder aluminiumfolie voor je hem aansnijdt. Serveer met de appeltjes.

Citroentaartjes met meringue

4 personen | 30 minuten + 15 minuten in de oven + 2 uur rusten + 1 nacht voor de lemoncurd

Ingrediënten

4 taartvormpjes

Zanddeeg: 1 vanillestokje| 100 g suiker | 1 ei | 150 g zachte boter | zout | 30 g amandelpoeder | 250 g bloem

Lemoncurd: 5 à 6 citroenen | 2 eieren | 2 eidooiers | 4 el plattekaas | 4 el agavesiroop

Meringue: 100 ml eiwit | 100 g fijne suiker

Afwerking: zeste van ½ onbehandelde citroen | enkele blaadjes munt

 

Bereiding

  • Maak de lemoncurd een dag op voorhand. Rasp de schil van 1 citroen. Pers het sap van de citroenen tot je 150 ml sap hebt. Doe het sap, de citroenschil, de agavesiroop, de eidooiers en de volledige eieren in een hittebestendige kom. Zet deze kom au bain-marie en laat al roerend zachtjes opwarmen en indikken. Laat wat afkoelen, meng er de plattekaas door en zet een dag weg in de koelkast.
  • Maak het zanddeeg. Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Meng de zaadjes door de suiker. Meng de suiker met het ei, klop de boter en een snuifje zout erdoor. Meng het amandelpoeder en de bloem in een kom en roer door het beslag. Kneed en vorm een bol. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Beboter en bebloem de taartvormpjes. Klop enkele keren met een deegrol op het deeg om het wat zachter te maken en rol het uit tussen twee bakmatjes. Steek 4 taartbodems uit het deeg en leg ze in de vormpjes. Bak 15 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
  • Maak de meringue. Klop het eiwit op. Voeg voorzichtig en in een dunne straal de suiker toe. Doe de lemoncurd en de meringue elk in een spuitzak. Spuit de afgekoelde taartbodempjes vol met de lemoncurd. Werk af met toefjes meringue, citroenschil en muntblaadjes.

Het beste Libelle Kookboek

100 succesrecepten voor elke dag

Libelle

Het kookteam van Libelle verzamelde 100 succesrecepten die alles hebben wat je van een Libelle recept mag verwachten: lekker en gezond, haalbaar en betaalbaar, voor elke dag en elke gelegenheid, eigentijdse gerechten die iedereen lust.

De naam van dit kookboek zegt het allemaal: Het beste Libelle kookboek. Zowat alles komt aan bod: hapjes en voorgerechten, hoofdgerechten en desserts, lunch en diner, vlees, vis en veggie … Veel variatie en met oog voor verse producten uit elk seizoen.

> Ontdek meer over dit boek