Tips & tricks van onze Vintagejagers (Hoarderlife)

Tips & tricks van onze Vintagejagers (Hoarderlife)

13/12/2022

Ontdek samen met Vintagejagers Justine Vergotte en Theo Vantomme welke bekende Belgische fabrikanten je kan ontdekken op de markt. Bekend design wordt vaak gemaakt door bekende producenten die werken met bekende ontwerpers. Met kennis van zaken kun je je oog voor vintage trainen!

"België telt heel wat bekende fabrikanten van vintagedesignklassiekers. Omdat ze van Belgische makelij zijn, zie je deze stukken vanzelfsprekend eerder op de Belgische markt, maar ze zijn ook internationaal geliefd.

Wij zijn dol op Belgisch design. Er werd en wordt heel wat moois ontworpen en gemaakt en daar mogen we best trots op zijn – noem het een vorm van vintagechauvinisme.

Weet dat het volgende lijstje zeer beperkt is. Ook wij ontdekken nog elke week nieuwe fabrikanten en ontwerpers om te onthouden!"

6 fabrikanten en ontwerpers om te onthouden

 • Vanden Berghe-Pauvers was een meubelfabrikant uit Gent die begon in de achttiende eeuw en tot 2011 actief was. Het label heeft tal van legendarische stukken geproduceerd, zoals de Cirkante Tafel, en werkte samen met bekende ontwerpers zoals Jos De Mey, Jean Prouvé en Willy Van Der Meeren.
   
 • Belgo Chrom werd opgericht door de familie De Wulf in Gavere, later werkzaam in Deinze. Het bedrijf was vooral actief vanaf de jaren zeventig en stopte in 2011. Het is voornamelijk bekend om de vergulde meubels en werkte samen met ontwerpers zoals Frans Van Praet en Axel Enthoven.
   
 • Kewlox begon in 1959 en staat bekend om zijn ingenieuze montagesysteem. Het systeem is sinds kort weer razend populair.
 • Durlet is een zitmeubelfabrikant die startte in 1966 in Izegem en die nog steeds kwalitatief goede zitmeubels produceert. Het bedrijf heeft ook enkele vintagetopstukken gemaakt en staat bekend om het gebruik van leder.
   
 • Deknudt werd opgericht in 1946 in Deerlijk. Het bedrijf heeft twee poten: Deknudt Mirrors is een bekende spiegelproducent, en Lustrerie Deknudt produceert sinds 1968 verlichting.
   
 • Decoene werd opgericht in 1887 in Kortrijk. Al in het begin liet de fabrikant zich sterk inspireren door de arts-andcraftsbeweging. Na een bezoek aan Amerika in 1921 begon Decoene als eerste Belgisch bedrijf met het produceren van triplex. In 1954 kreeg het bedrijf een exclusief Benelux-licentierecht om meubels van het Amerikaanse Knoll te produceren.

Wil je meer weten over het vinden, opknappen en stylen van tweedehands interieurschatten?

Je leest alles in Vintagejagers van auteurs Justine Vergotte en Theo Vantomme!