Samen speurneuzen in de tuin

Samen speurneuzen in de tuin

24/01/2022

Laat de kids hun beste speurneuskledij aantrekken en ga samen op zoek naar de zoutdeegkoekjes in de tuin. Laat hen raden van welk voorwerp de afdruk in het koekje is. Deze tweedelige activiteit is heel leuk voor speurneusjes!

 

Wat heb je nodig?
• 200 g zout
• 250 ml water
• 400 g bloem
• een eetlepel olijf- of maïsolie
• een kom
• uitsteekvormpjes voor koekjes
• verschillende objecten
 

Voorbereiding
Zoek in de natuur of in je huis enkele leuke voorwerpen waarmee je afdrukken kunt maken in het zoutdeeg. Denk bijvoorbeeld aan houten blokken, schelpen van pistachenoten, een sleutel, een dennenappel, stenen, ...

Zoutdeeg maken
Doe het zout en water in een grote kom en meng het door elkaar. Voeg er beetje bij beetje de bloem bij en kneed goed. Voeg als laatste de eetlepel olie toe. Is het deeg te droog, voeg dan een beetje water toe. Als het deeg te nat is, kun je nog wat bloem toevoegen.

Als het deeg klaar is, rol je het uit en kun je vormpjes uitsteken. Voorzie een dikte van ongeveer 3 cm zodat je er een voldoende diepe afdruk in kunt maken. Geef elk koekje een andere afdruk (je kunt er ook voor kiezen om telkens 2 koekjes dezelfde afdruk te geven zodat je minder objecten moet voorzien). Zet de koekjes 1 tot 2 uur in een voorverwarmde oven op 100°C.

De expeditie zelf
Verstop de koekjes in de tuin. Leg ze ergens in, op en onder zodat de kindjes goed moeten zoeken naar de koekjes. Voorzie daarnaast een bak waarin alle voorwerpen liggen waarmee je de afdrukken hebt gemaakt. Als ze een koekje gevonden hebben, lopen ze naar de bak en kunnen ze uitzoeken van welk voorwerp de afdruk is. Wie kan de meeste koekjes vinden en heeft de meeste afdrukken juist geraden?

Nog meer spelletjes?

Kids in en met de natuur
55 activiteiten voor kindjes vanaf 18 maanden

Mama Elke haalde haar creativiteit boven en bundelde in dit boek 55 activiteiten die je buiten en binnen kunt doen. Bij enkele activiteiten staan leeftijden, maar voel vooral zelf aan waar jouw kind klaar voor is.