Reis rond België in 365 bieren

Reis rond België in 365 bieren

25/11/2020

De beste bieren van België verzameld in één boek. Wij pikten er alvast vijf voorproevertjes uit.

 

Bier met een ziel

Witkap Pater Stimulo | 6%

Witkap Pater Stimulo is een vrij licht bier, subtiel bitter, friszurig en bloemig. De brouwer houdt van traditie: ‘We blijven brouwen in koperen ketels. Ze zijn de ziel van onze brouwerij.’ Ze brouwen er met verse hopbellen. In de neus krijgt men het florale, bloemige van de hop van Erembodegem bij Aalst en intense fruitige gistaroma’s. In de smaak en de afdronk overheerst verfrissend hopbitter.

Feest in de fles

De Vlier Brut | 8%

Dit feestbier is verrassend volmondig. De hergisting met champagnegist zorgt voor een sterke koolzuurparel. De frisse zuren in de mond wisselen af met een fruitige afdronk. Florale toetsen overheersen.

 

In balans

Damme Nation | 7%

De huisbrouwerij van restaurant Siphon aan de Damse Vaart rijmt toetsen van karamel aan de rijke aroma’s van de Amerikaanse hopsoorten Amarillo, Cascade en Citra. Damme Nation heeft een intens hoparoma en een uitgesproken bitterheid die doorzindert in de afdronk. Het bier is evenwichtig en past hierdoor in de Belgische brouwtraditie.

 

Rock-'n-roll op fles

Wild Jo | 5,8%

Met Wild Jo ruilt De Koninck de vertrouwde bieren voor een ontstuimige Belgian Wild Ale, hergist met wilde gisten (Brettanomyces). Het bier wordt wilder, de smaak intenser. Dry hopping met twee Europese hopsoorten zorgt voor een intens hoparoma. Aardse en florale aroma’s van steenfruit (abrikoos, perzik) en citrus (sinaasappel). In de smaak is er een lichtzoete aanzet met een hint van pompelmoes op een lichtzurige ondertoon, gevolgd door een bittere afdronk.

 

 

Moeder van alle tripels

Westmalle Tripel | 9,5%

In 1934 beklonken de paters van Westmalle de bouw van hun nieuwe brouwzaal met een nieuw ‘superbier’. Naar de normen van die tijd was de Westmalle Tripel superzwaar. Natuurlijke ingrediënten zoals echte hopbellen en de fijnste gerstemout zorgen voor een geraffi neerd karakter. De tripel lokt met de zoete aroma’s van banaan, met hopbitterheid in de achtergrond van het geurspel. De moutige body wordt verrijkt met gistige alcoholesters en hopbloemen. Het kruidige, aardse karakter wordt opgevrolijkt met CO2-parels, waardoor het geheel luchtig blijft.

 

 

Bierland België

Reis rond België in 365 bieren

Erik Verdonck

Het Belgisch bierlandschap is een bruisend fenomeen. We tellen nu ruim 350 brouwerijen, verspreid over het land, van pico tot mega, nagelnieuw of uitgegroeid tot monument. In dit boek vind je een beknopt maar sfeervol overzicht. Maar wat is een brouwerij zonder... bier? Rasverteller Erik Verdonck selecteerde voor u ruim 365 bieren, een mooie staalkaart van wat er beweegt in Bierland België.
Bierexpert Luc De Raedemaeker proefde voor en zorgde voor smaaknotities bij elk bier.

> Ontdek meer over dit boek