Paradijsjes om de hoek: Oud-Rekem

Paradijsjes om de hoek: Oud-Rekem

15/07/2020

Dorpen zijn de gedroomde plekken voor een ‘slow-cation’: druk op de pauze-knop en geniet van een korte vakantie of heerlijk dagje uit. Dorpologen Sophie Allegaert, Gert Corremans en Lynn Guillaume gaan in Bij ons in het dorp in 50 Vlaamse dorpen op zoek naar dorpsgeluk.

De tips sprokkelden de dorpologen bij de dorpelingen zelf.

Sofie nodigt je alvast uitom haar dorp Oud-Rekem te ontdekken.

In het ‘mooiste dorp van Vlaanderen’ staat de tijd niet stil. Tien jaar na de verkiezing neemt de nieuwe generatie het roer over. Dat leverde de voorbije jaren twee trendy eetplekken en een knusse bed and breakfast op. Sofie Senden groeide op in dé ondernemersfamilie van Oud-Rekem, maar kleurt buiten de horecalijntjes. Dankzij haar volgers op sociale media kon ze in de tuin van haar ouders een opvangcentrum voor verzwakte en verwaarloosde dieren opzetten. ‘Bij ons mogen ze een gelukkige oude dag slijten.’

De dagen beginnen vroeg bij de vzw Lamana. Rond 7.00 u. opent Sofies vader de stallen. Schapen, kippen, kalkoenen, konijnen, het geitje en de ezel rennen de grote tuin in. De varkens hebben hun omheind privé-erf dat ze naar hartenlust kunnen omwoelen. Sofie voert en verzorgt de dieren en laat ze wanneer nodig behandelen bij de dierenarts. Ze komen uit legbatterijen en fokkerijen of werden zwaar verwaarloosd door hun eigenaars. De 25-jarige ezelin Clio, bijvoorbeeld, is zo vaak drachtig geweest dat haar spieren zwaar beschadigd zijn. Sofie of haar moeder nemen de viervoeter elke dag mee op gezondheidswandeling om haar op de been te houden. Clio zelf houdt vooral van middagdutjes onder de treurwilg.

 

Tips van Sofie

Natuurbeheer door ezels

‘Mijn mama en ik gaan graag wandelen in de Oude Weerd, een natuurgebied vlak bij ons dorp.

Waar vroeger de Maas stroomde en grind werd ontgonnen, heb je nu natte graslanden vol bloemen, poelen met kikkers en bevers en biologische graanakkers. Natuurpunt houdt de graslanden in stand door ze te laten begrazen door ezels. Elke eerste zondag van de maand kunnen kinderen begeleide ezeltochtjes maken.’

www.natuurpunt.be

 

Terras met speeltuin aan de Maas

‘Soms fietsen we naar Café Maasvallei om een terrasje te doen. Het café bestaat honderd jaar, heeft een grote speeltuin en kijkt uit over de graslanden langs de Maas, waar konikpaarden grazen.

Café Maasvallei, Herbricht 15, 3620 Uikhoven (Lanaken).

Varen op de Grensmaas

‘Kajakken of kanovaren op de Grensmaas is heel populair. In de zomer zakt het waterpeil zo laag dat er grindstrandjes ontstaan waarop je kunt picknicken. Je kunt vertrekken in Smeermaas, vlak bij Maastricht (21 km) of in Kotem, een deelgemeente van Maasmechelen (11 km).’

Musts

Welkom in de apotheek

De familie Humblé baatte vanaf de negentiende eeuw een apotheek en drogisterij uit aan de Groenplaats. Gerard Humblé startte er het dokterskabinet, dat zijn zoon Frans voortzette tot 1970. ‘De oude en de jonge dokter’, zoals ze in Rekem bekendstonden, bewaarden alles voor het nageslacht. Houten rekken vol potten en bokalen met vergeelde etiketten. De toonbank, de tandartsstoel, de weegschalen. Medische boeken, bevallingstangen, het stukje gereedschap waarmee ze pillen draaiden. Je kunt de museumapotheek bezoeken. Van juni tot augustus isde toegang op zondag gratis.

Museumapotheek, Kanaalstraat 11, 3621 Rekem

Verdiep je in geestrijke dranken

Van 1900 tot 1958 produceerde de Distillerie Senden-De Vel jenevers, likeuren, versterkte wijnen, aperitieven en siropen. Of zoals de koperen gevelplaat het uitdrukt: ‘Vins et Spiritueux’. De stokerij behield haar koperen ketels, flessen, kruiden, affiches en is bij speciale gelegenheden of in groep te bezoeken.

Distillerie Senden-De Vel, Sint Pieter 41, 3621 Lanaken

 

Wandelen in Oud-Rekem

  • Afstand: 5,6 km
  • Vertrekplaats: Bistro Onder de linden, Onder de Linden 2, Oud-Rekem
  • Aard van de weg: Vooral landelijke wegen, maar ook deels in de dorpskern
  • Bewegwijzering: Geen

Bij ons in het dorp

50 plekken in Vlaanderen waar je gelukkig wordt

Sophie Allegaert, Gert Corremans, Lynn Guillaume

Hoe zou het nog zijn met de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen? Ruim tien jaar na de verkiezing vinden dorpologen Sophie Allegaert, Gert Corremans en Lynn Guillaume ze alle 50 even prachtig. Waarom? Omdat het dorpsgeluk er 50 keer voor het rapen ligt.

De tijd staat niet stil in onze dorpen. Ze leven, de jonge generatie schrijft er nieuwe verhalen. Dompel je met dit boek helemaal onder in het dorpsgeluk. De tips sprokkelden we bij de dorpelingen zelf.