Onze 5 tips voor onvergetelijke momenten in de natuur

Onze 5 tips voor onvergetelijke momenten in de natuur

18/01/2023

Nu op Canvas en VRT Max: de spectaculaire reeks 'Onze Natuur'! In zeven indrukwekkende afleveringen toont 'Onze natuur ' hoe verbazend wild en verrassend dichtbij onze Belgische natuur wel is. Meesterverteller Wim Opbrouck is de stem van de televisiereeks. Na het bioscoopsucces van Onze natuur, de film brengen VRT en Hotel Hungaria nu het wilde België nog dichterbij, namelijk op jouw scherm thuis.

 

Wim Opbrouck: “Bij het inlezen van 'Onze natuur' voelde ik me altijd weer een klein beetje Sir David Attenborough. Alleen gaat het deze keer niet over ijsberen, giraffen, bultruggen of koala’s, maar over hazen, bevers, ijsvogels, vossen en nog zoveel andere prachtige soorten die onze natuur bevolken. Van de laagste polders tot de hoogste Venen toont de serie op een meeslepende manier de overweldigende rijkdom van de Belgische natuur. Het was een groot voorrecht mijn stem te mogen verlenen aan deze reeks”.

 

Zin in nog meer wilde natuur dichtbij? Onze 5 tips hieronder!

1. Lees het unieke dagboek van cameraman Pim Niesten

Samen met een heel team trok bioloog en cameraman Pim Niesten eropuit om onze natuur op een ongeziene manier in beeld te brengen. Resultaat: de grootse natuurreeks 'Onze Natuur'.

Tijdens zijn werk hield Pim ook een dagboek bij. Speciaal voor dit boek verzamelde hij zijn mooiste belevenissen: hoe hij 1, 2, 3 piano speelde met bronstige herten, hoe hij erin slaagde de machtige, gracieuze wilde kat te filmen of hoe hij, na dagen knutselen met een aquarium, een bevallende watervlo in beeld kon brengen.

 

2. Wandel in de natuur

Er liggen echte natuurparels om de hoek! En de beste manier om deze te ontdekken is met de wandelschoenen aan. Van bos tot hei of veen, van open ruimte tot stadsjungle, van zee naar rotsen en snelle waterloopjes, Vlaanderen en Wallonië hebben een verrrassend variatie aan biotopen.

3. Doe aan vogelspotting

Ken jij de fuut, kluut en oehoe? Of kan je geen merel van een ooievaar onderscheiden? Maakt niet uit, want vogelspotting is een heerlijke gevleugelde én rustgevende manier om de natuur dichtbij beter te leren kennen. Tegen de wand van een hoge koeltoren, boven op een lantaarnpaal, diep in de oevers van een kleiput, of zittend in een kuiltje op de purperen heide. Onze inheemse vogels voelen zich hier lekker thuis, en geven ons nog meer kans om hen te bewonderen.

En ja hoor, ook met kinderen kan je aan vogelspotting doen. Ontdek samen met je (klein)kind alles over de fascinerende vogels van bij ons in een prachtig kijk- en weetjesboek voor jonge vogelliefhebbers!

4. Leer iedere dag bij van de natuur

De natuur blijft een onuitputtelijke bron van weetjes. Onze Belgische natuur kent zo veel geheimen, wilde verhalen en bijzondere fenomenen, een echte must dus om iedere dag de natuur in je leven te betrekken.

5. Koester de natuur en speel!

Niets zo fijn om op een gezellige namiddag een gezelschapsspel te ondernemen met je familie of vrienden. Wat denk je er van om al spelend ook te ondervinden hoe onze natuur werkt en hoe we deze best koesteren en beschermen voor volgende generaties?