Met bubbels de zomer in

Met bubbels de zomer in

15/06/2018

Zomer betekent barbecueën en barbecueën betekent gezellig samen zijn met vrienden en familie. De meeste mensen denken spontaan aan een glas gekoelde witte wijn of roséwijn maar wist je dat ook een glas bubbels perfect past bij een zomerse barbecue? Met deze 3 tips serveer jij zeker en vast de juiste bubbel tijdens je volgende barbecue.

1. Ga voor een harmonieus mondgevoel

Het mondgevoel is van groot belang en kent twee uitersten: strak en filmend. Denk bij strak maar aan het bijten in een citroen, het drinken van sterke thee of het eten van een knapperige taartbodem. Rijke gerechten met veel suiker, honing, olie of room geven een filmend mondgevoel. Een overeenkomst in mondgevoel wordt meestal als harmonieus ervaren dus een strakke, mousserende wijn zoals een Prosecco DOC Trevisio past goed bij een strak gerecht zoals een heerlijk stukje gegrilde tonijn met een kruidenkorst van tijm, rozemarijn, munt en kappertjes op de barbecue en een filmende mousserende wijn zoals een sparkling Shiraz gaat dan weer goed samen met een filmend gerecht zoals gemarineerde lamskoteletjes.

2. Baseer je op het smaaktype

Met het smaaktype van gerechten maak je onderscheid tussen fris of rijp. Proef je kruiden als dille, venkelzaad, kervel, peterselie, dragon of anijs, dan heb je te maken met frisse smaken. Ook citroen, limoen, kruisbessen, passievrucht, appel, augurken en kappertjes in het zuur, rettich, radijs en rauwe ui behoren tot het frisse smaaktype. Een frisse, jonge mousserende wijn zoals een Crémant (niet de Die, die kan vaak wat zoeter zijn, elke andere cremant wel, de Die zou kunnen bij een toetje van gegrilde ananas met vanille en zelfs een rood pepertjeJ) combineert het best bij deze ingrediënten. Rijpe smaken zoals pepers, nootmuskaat, laurier, salie, tijm, rozemarijn, oregano, mango, perzik, abrikoos, knoflook gaan dan weer goed samen met een rijkere bubbel met een langere gistrijping zoals een Franciacorta-wijn, en een mooie champagne kan ook.

3. Zoet zoekt zoet

De mate van zoetheid bepaalt in sterke mate of een combinatie werkt. Zoetere wijnen passen slecht bij gerechten met frisse zuren, maar vaak wel bij een zoet dessert. Serveer je je gasten een zoet nagerecht zoals gegrilde mango met peperkoek, combineer dit dan met een glaasje zoete bubbels. Met een Moscato d’Asti zit je gegarandeerd goed. Die past ook mooi bij een kaasdessert zoals roombrie met verse aardbeien.

Bubbels
Ontkurk de juiste fles met de SPARKLE-methode
Anne Wouters & Ron Meijer

 

Met een glas bubbels zit je altijd goed, toch? Maar welke fles leg je in het boodschappenkarretje, serveer je champagne rechtstreeks uit de koelkast, hoeveel geld geef je uit aan een fles cava en hoe zit het met foodpairing?

In Bubbels wijzen Anne Wouters en Ron Meijer je moeiteloos de weg langs het uitgebreide aanbod. Het is pas fijn als er bubbels zijn!

€24.99 | Bestel | Meer info