Langeafstandswandelingen, nergens beter dan in Azië

Langeafstandswandelingen, nergens beter dan in Azië

18/05/2018

Meer inspiratie voor je langeafstandswandelingen krijg je nergens beter dan in Azië. Je hebt er een overvloed aan keuzes! Het type en de moeilijkheidsgraad van de routes doorheen het continent zijn heel uiteenlopend. Wij kozen ervoor om je voor te stellen aan de route door de diepste kloof van de wereld, namelijk China!

China’s Tijgersprongkloof

Een aanrader voor iedereen die graag bijzondere wandelingen maakt is er eentje langs de Tijgersprongkloof in China. Het is een van de Unesco beschermde nationale parken en is een van de meest indrukwekkende trekkinggebieden ter wereld!

De stad waar het avontuur begint is Lijang. Voor velen een onbekende stad in China maar daarom niet minder bewonderenswaardig. Het is dan ook zeker een bezoekje waard! Je kan er de verschillende traditionele huizen van vroeger nog zien staan en een grote houten tempel bezichtigen in de oude binnenstad. Een doolhof aan pittoreske riviertjes en soms eeuwenoude bruggen lopen door de stad. Lijang heeft dan ook een van de best bewaarde oude stadskernen van het land. Het klimaat is er het hele jaar door zeer aangenaam. De stad ligt namelijk op een 2600 meter hoog plateau. Door de Tijgersprongkloof loopt de rivier Jangtsekiang. Of zoals de rivier ook wordt genoemd, de Jangtse. Wanneer de rivier de kloof bereikt, heeft hij er reeds 1500 kilometer opzitten. Wandelaars komen de rivier voor het eerst tegen na een busrit van de miljoenenstad Lijang in de richting van de uitlopers van de Himalaya.

De Tijgersprongkloof komt aan zijn naam door een legende over een tijger die opgejaagd werd door een jager. De tijger werd tot aan de rivier gedreven en vond er niets beters op dan op een verre rots in het water te springen en een tweede sprong te maken om aan de overkant te geraken. Op die manier kon het dier ontsnappen en ontstond de naam van de Tijgersprongkloof.

Een beroep doen op een gids is zeker een aanrader. Je eigen weg vinden tussen de vele zijpaadjes en vertakkingen is niet eenvoudig! Verder word je als wandelaar, terwijl je begint aan een helse klimming, vergezeld door diepgroene hellingen, weidebloemen en af en toe ook naald-en loofbossen. Rust je uit bij het Halfway Guesthouse? Dan word je in het hotel beloond met een prachtig uitzicht! De sfeer is er ontspannen en geeft je een nostalgisch gevoel. Het eten is er fraai, maar verwacht niets meer dan dat. Een alternatief van dit hotel is het Guesthouse Come Inn aan de overkant.

Op de tweede dag beginnen de wandelaars aan een afdaling richting de kloof. Je kan de kracht van de stroming van het water voelen tijdens je wandeling. Hoe dichter je komt, hoe intenser de beleving! De tocht eindigt bij de weg die van de rivier afbuigt en na iets meer dan 2 uur wandelen kom je terug bij het stadje Lijang.

Het is aangeraden de tocht af te leggen tussen april en oktober. Buiten deze periode is het te koud voor de tocht en ook bij zware regenval is het niet mogelijk deze tocht te bewandelen door het risico van aardverschuivingen. Een tip om de cultuur in Lijang beter te leren kennen is het bijwonen van een concert van de Naxi. De stam werd jaren geleden nog onderdrukt maar werd ondertussen erkend. Ze zijn nog met ruim 300.000 leden en hebben een eigen taal, eigen godsdienst, een eigen schrift- én eigen muziek!

Meer routes doorheen Azië ontdekken?

Neem dan zeker je eigen exemplaar van Lannoo’s reisgids World Trekking mee op reis! Op die manier kan je andere Aziatische wandelroutes ontdekken zoals de trekking door de legendarische woestijn van Wadi Rum, het Pamirgebergte, het Karakorummassief met zijn unieke gletsjers of de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest!

Lannoo's Reisboek World Trekking

De spectaculairste wandelroutes ter wereld

Trekking betekent onthaasten, ontsnappen aan het dagelijkse leven en fysieke uitdagingen aangaan. Dit boek bundelt de mooiste wandelroutes ter wereld. 50 tochten voeren langs vuurspuwende vulkanen, door dichte oerwouden, over ijzige gletsjers, door verschroeiend hete woestijnen en naar de top van de meest imposante bergen op aarde. Dus pak uw rugzak maar en zet uw wandelschoenen klaar!

  • 50 wandeltochten van enkele dagen tot enkele weken, zowel over goed bewegwijzerde wegen als buiten de gebaande paden
  • Met heldere kaarten en meer dan 600 kleurenfoto's, die u zin doen krijgen om meteen te vertrekken
  • Extra informatie over bijzondere plekken en bezienswaardigheden in de omgeving van de route

€ 39,99 | Meer info