Koken met restjes van je feestmaaltijd!

Koken met restjes van je feestmaaltijd!

23/12/2022

Heb je nog restjes van de vele feestmaaltijden? We delen alvast een heerlijk receptje met groenten. In 'Kook je koelkast leeg' bundelde Too Good To Go recepten en heel wat tips om overschotten te verwerken en voedsel beter te bewaren!

 

Deze butternutcrème met geroosterde groenten is lekker als bijgerecht, maar kan je ook perfect als lichte maaltijd serveren.

 

Butternutcrème met geroosterde groenten

BEREIDING

20 minuten | kooktijd: 60 minuten | 6 porties

INGREDIËNTEN

Voor de butternutcrème

• 1 butternutpompoen • olijfolie • ¼ kop gesmolten boter • peper en zout

Voor de geroosterde groenten

• 1 pastinaak • 2 wortelen • 1 rode biet • 1 stronk broccoli • 4 aardperen (Bijvoorbeeld, gebruik gerust andere groenten die je in huis hebt!)

Voor de saus

• 4 eetlepels olijfolie • 4 eetlepels citroensap • 1 eetlepel graanmosterd • 1 eetlepel ahornsiroop

Deel 1: Butternutcrème maken

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snijd de pompoen in tweeën en verwijder de pitten. Die kun je eventueel roosteren.
  3. Bestrijk de binnenkant van de pompoen met olijfolie. Kruid met peper en zout.
  4. Halveer de uien. Leg ze met het snijvlak naar beneden bij de pompoen.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de pompoen met het snijvlak naar beneden op de bakplaat. Rooster 40 tot 45 minuten tot de binnenkant begint te karamelliseren.
  6. Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen. Schep het vruchtvlees en de ui in een mengkom en pureer met een stamper of mixer. Doe er de boter bij en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.

Deel 2: Geroosterde groenten en saus bereiden

  1. Zet de oven op 180 °C.
  2. Snijd de groenten in blokjes. Doe er olijfolie bij en kruid met peper en zout. Hussel alles goed.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er de groenten op. Rooster 40 minuten en schep om zodat ze karamelliseren.
  4. Meng de olijfolie met het citroensap, de ahornsiroop en de graanmosterd tot een heerlijke saus.

Kook je koelkast leeg - Too Good To Go

Ontdek snel deze anti-verspil-bijbel, Too Good To Go heeft voor elk ingrediënt wel een handige verwerktip klaar! Bovendien krijg je naast recepten nog een massa tools en tips voorgeschoteld om voedsel beter te bewaren.

Van hoofdschotels tot tussendoortjes en desserts, dit boek staat boordevol ideeën om in de keuken alles uit de (koel- en voorraad-)kast te halen!