Ieder van ons kan onverwoestbaar zijn

Ieder van ons kan onverwoestbaar zijn

19/03/2021

Er zal niemand ontkennen dat we collectief door een uitdagende periode gaan. Is er een one-size-fits-all-oplossing om door moeilijke periodes te geraken? Op het eerste gezicht niet. We zijn allemaal verschillend en hebben verschillende noden. Maar toch geloven we sterk dat iedereen in staat is om het hoofd te bieden aan die moeilijkheden. Hoe? Precies door je hoofd te gebruiken.

Jij beslist, je hoofd volgt

Je hoofd is niet iets waar je moet naar luisteren om je leven te leiden. Raar, he. Hoe kan je nu leven zonder naar je hoofd te luisteren? Wel, door je hoofd of - beter gezegd - je mindset te gebruiken en in te zetten als een tool. Jij bepaalt hoe je hoofd over een situatie denkt, niet andersom. Jij bepaalt dan ook in welke mate corona een impact heeft op je geluk. Beseffen dat jij de controle hebt om je gedachten te sturen, is een krachtige tool. 
 
We worden in onze omgeving constant op allerlei manieren eraan herinnerd hoe ingrijpend corona is op ons leven. De mensen rondom ons, de media, de maatregelen, je kan er niet aan ontsnappen. Onze gedachten nemen al die negativiteit op en op die manier gaat ons hoofd in een constante staat van angst leven. De eerste stap die we kunnen zetten, is beseffen dat die gedachten in ons hoofd geen realiteit zijn. Neem afstand van je gedachten. Observeer ze. Stel je voor dat je gedachten gewoon auto’s zijn op een autostrade. Elke gedachte/auto raast aan hoge snelheid voorbij op jouw autostrade. Ga aan de zijkant van de weg zitten en kijk hoe die gedachten voorbij rijden, zonder dat je in elke auto plaatsneemt. 
 
Die afstand die je creëert, zorgt ervoor dat je opnieuw kan kiezen. Realiteit wordt enkel gevormd door de manier waarop jij het interpreteert. Wanneer je kiest om enkel met een donkere bril naar deze periode te kijken, dan zal deze periode veel zwaarder aanvoelen dan louter ‘uitdagend’. Kies je ervoor om er door een lichte of zelfs roze bril naar te kijken, dan gaat deze periode nog steeds uitdagend zijn, maar jij beslist wel om de impact ervan op jouw geluk te beperken. Laat je mindset voor jou werken en laat je gedachten geen loopje met je nemen.
 

Twee pijlen

Een van de meest waardevolle concepten die ik leerde uit het boeddhisme is het concept van de twee pijlen. We kunnen niet ontkennen dat corona ons pijn doet. We zien af. Je hoofd gebruiken, wil niet zeggen dat je moet negeren welke pijn het veroorzaakt. De eerste pijl is de corona en alle bijbehorende gevolgen die ons raakt. Die pijl is onvermijdelijk. Nu is het corona, maar een deel van de menselijke beleving is dat we pijn ervaren en moeilijke periodes doormaken. Corona zal niet de laatste uitdaging zijn waar jij voor komt te staan. 
 
Het is de tweede pijl waar we moeten bij stilstaan. Die tweede pijl die we afschieten, doen we zelf. We zijn zo goed in onszelf pijn te doen. De tweede pijl is symbool voor de manier waarop we herhalen hoe erg het is en hoeveel we afzien van corona. Soms blijven we gewoon pijlen afschieten en herhalen we alleen maar hoeveel die eerst pijl pijn doet. Daar kiezen we zelf voor. Je hebt de keuze om niet telkens te spreken over hoe moeilijk het is. De eerste pijl - corona - is wat het is. Jij die telkens weer herhaalt dat het zwaar is, kan je enkel maar pijn doen. Het is onmogelijk om in die herhaling van pijn en afzien plotseling geluk te ervaren. Dus neem de tweede pijl weg en maak ruimte voor positiviteit. 
 

Onverwoestbaar

Ik werd recent geïnspireerd door Vishen Lakhiani die het concept van positive optimism introduceert. In een constante staat van geluk en positiviteit vertoeven, is onnozel en niet echt haalbaar. Dit lijkt me ook het doel niet. Alle emoties hebben een doel en zijn nuttig om ervaringen te verwerken. Wanneer we ons in een negatieve situatie bevinden zal iemand die positive optimism toepast, de focus leggen op wat eruit kan voortvloeien en hoe we kunnen groeien. Het gaat over het blijven geloven in een mooie toekomst, ook al ervaar je in het moment tegenslag, afwijzing of verlies. 
 
Ik omschrijf deze techniek graag als jezelf onverwoestbaar maken. We moeten niet ontkennen dat we afzien en pijn hebben, zolang we maar erkennen dat dit een tijdelijke staat is en dat we zelf kunnen beslissen hoe we onze realiteit ervaren. Wanneer je die principes kan omarmen, maakt het niet uit wat er op je pad komt. 
 
Ieder van ons kan onverwoestbaar zijn. De keuze is aan jou.
 
 
  • Gebruik meditatie om je gedachten op te merken en niet meegesleurd te worden in angst en negativiteit.
  • Realiteit is een buigbaar begrip en je kiest zelf je perspectief.
  • Word je bewust van de manier waarop je communiceert over deze periode en de moeilijkheden in je leven. Doe jezelf niet nog meer pijn door negativiteit te blijven herhalen.
  • Besef dat wat je voelt tijdelijk is en - hoewel dit pijnlijk voelt - je daarnaast ook nog optimistisch kan zijn over de toekomst. Ze sluiten elkaar niet uit. Alle ervaringen zijn mogelijkheden voor groei en positiviteit als je jezelf toestaat om het te zien.

Reset
Het begin van de rest van je leven

Lana Bauwens

Wat als je de kans krijgt om je leven te herstarten?
Toen ze 29 was, kreeg Lana Bauwens de diagnose van darmkanker. Gek genoeg zou deze levensbedreigende ziekte haar leven redden. Haar ziekte dwong haar namelijk om stil te staan bij wie ze was, én bij wie ze wilde zijn.

Haar boodschap? Wacht niet op een zware ziekte, een ongeluk of gewoon de sleur van het leven. Hou genoeg van jezelf om vandaag te gaan voor honderd procent geluk. Reset en maak je dromen waar!