Hoe creëer je in deze tijden rust in je gezin?

Hoe creëer je in deze tijden rust in je gezin?

26/03/2020

Rust in je gezin, we snakken er in deze gekke tijden allemaal naar. Een gezonde work-life balans lijkt bij veel mensen vandaag ver zoek, zeker als ze thuiswerken moeten combineren met de zorg voor hun gezin.

Volgende tips en luisteroefeningen van auteur en orthopedagoge Nele De Ganseman kunnen misschien soelaas brengen:

1. Heb oog voor de gedachten en gevoelens op kindermaat

Een kinderhoofdje staat niet stil, zeker niet in deze tijden! Kinderen voelen heel sterk aan wat er leeft, zonder dat het is uitgesproken.

Neem deze kindergevoelens en - gedachten zeker ernstig. Het helpt niet om ze weg te wuiven of weg te lachen. Zo werkt het niet. Dat is als een bal in het water duwen en hopen dat hij niet naar boven springt.

Wat wel helpt, is er rustig over praten. Vragen wat je kinderen ervan denken of wat zij voelen, zonder het te dramatiseren of te vergroten. Wel laten zijn, wat er is.

2. Neem tijd voor spanning én ontspanning

Kinderen kunnen soms heel druk zijn: druk in hun hoofd, maar zeker ook in hun gedrag. En oh wee, dat is niet altijd evident momenteel. Want probeer maar eens te werken of de gezinstaken op te nemen met een wervelwind in huis!

Het is belangrijk dat kinderen hun energie kunnen blijven uiten. Laat ze dus maar volop spelen, springen op de trampoline of voetballen in het gras. In deze speciale tijden hoeft het zeker niet altijd volle concentratie zijn. Wat je wel aan je kinderen kan meegeven, is om na deze drukte en na deze spanning weer tot rust te komen. Zo kunnen ze zelf hun emoties leren reguleren.

3. Koester de verbondenheid

De huidige situatie maakt veel mensen onzeker. We hebben het gevoel dat alles anders loopt en weten niet meteen hoe lang het nog zal duren. Voor kinderen verandert er veel aan hun gewone leventje. De school, de hobby’s, de vriendjes, de familie…

Alles lijkt veranderd en dat kan hen onzeker maken. Want hoe zal het verder lopen op school? En zullen ze hun vriendjes nog blijven zien? Ook kan het gemis van de familieleden of leerkrachten beginnen wegen.

4. Kom samen tot rust

Een goede nachtrust doet wonderen, ook voor kinderen. Als volwassene is het belangrijk dat je voor het slapengaan écht tot rust komt. Dat kan door alle prikkels even uit te zetten: een bad te nemen, een boek te lezen of de sociale media en andere kanalen uit te schakelen.

Voor het slapen kan je met je kind echt tot rust komen en samen op een rustgevende manier de dag afsluiten. 

RUST

25 manieren om de drukte in je gezin te verzachten

Een kind kan soms heel druk zijn. Druk in het gedrag of druk in het hoofd, door veel gedachten en gevoelens. Dat maakt het moeilijk om bijvoorbeeld in te slapen, rustig huiswerk te maken of rustig samen te spelen.

Nele De Ganseman zet in dit boek 25 inspirerende en onmiddellijk toepasbare manieren op een rij waar ouders en kind onmiddellijk samen mee aan de slag kunnen. Ze focust daarbij vooral op de talenten en krachtbronnen van je kind, want elk kind is uniek en vraagt op een eigen manier om rust, structuur en duidelijkheid.