Het effect van de maan op je slaap: geloof jij erin?

Het effect van de maan op je slaap: geloof jij erin?

07/12/2021

De maan bepaalt het duwen en trekken van de getijden, maar kan ook onze slaap beïnvloeden. Over de invloed van de maan op onze slaap heeft de mens al duizenden jaren gespeculeerd. Toch is er overtuigend bewijs uit onderzoeken dat de maancyclus effect kan hebben op de slaap, waarbij de fase van de vollemaan het meest storend is. Je mag gerust sceptisch zijn, maar het zou af en toe wat duidelijkheid kunnen scheppen, bijvoorbeeld waarom je, nadat je weer beter slaapt, opnieuw enkele nachten minder goed slaapt.

 

 

Uit een analyse van een slaaponderzoek bleek dat de vollemaan werd geassocieerd met minder kwalitatieve slaap. Tijdens deze maanfase deden de deelnemers er 5 minuten langer over om in slaap te vallen en sliepen ze 20 minuten minder. Ze deden er ook langer over om de remslaap te bereiken en ervoeren 30% minder diepe slaap. Ze rapporteerden ’s ochtends een minder goede slaapkwaliteit.

Over het algemeen gaan mensen ook gemiddeld 30 minuten later naar bed bij vollemaan. Het feit dat je je ervan bewust bent, kan helpen om je aan je slaapschema te houden. Wees dus de maan een stapje voor en ga ook op tijd naar bed op de dagen waarop je je ’s avonds misschien wat energieker voelt. De maan heeft dit effect niet enkel tijdens de nacht van vollemaan maar gedurende 3 à 4 nachten rondom deze fase.

 

Verder lezen?

Mind & Body: Slaap

Ine Maes - holistisch coach, yoga en meditatie teacher - leert je hoe je makkelijk inslaapt en een diepe slaap opbouwt. Ze geeft concrete tips en reikt je uiteenlopende oefeningen aan zodat je zelf kunt aanvoelen wat voor jou het best werkt.