Haal het beste uit jouw haar

Haal het beste uit jouw haar

25/06/2019

Benieuwd naar de antwoorden op de 100 meest gestelde vragen aan de kapper? In ‘Mijn haar’ geeft BV-kapper Jochen Vanhoudt tips & tricks om het beste uit jouw haar te halen. Wij onthullen er alvast drie.

Hoe voorkom ik dat mijn haar snel vettig wordt?

- Was je lokken niet te vaak en gebruik maar een klein beetje shampoo – denk aan een dosis zo groot als een euromunt.

- Kies een product speciaal ontwikkeld is voor haar dat snel vettig wordt.

- Als het niet schuimt, neem dan geen extra shampoo, maar was het een tweede keer.

- Wrijf niet te veel op je hoofdhuid, want dan stimuleer je de talgklieren en wordt je haar sneller vet.

- Gebruik enkel op droge puntjes conditioner.

- Eindig een spoelbeurt eventueel met een koude straal: dat heeft een positief effect op de opname van vitaminen.

- Houd er rekening mee dat bepaalde producten uit de supermarkt siliconen bevatten. Die laten een soort film achter op je kapsel en kunnen het vettig maken.

- Let er ook op dat je niet voortdurend met je handen door je haar strijkt, want dan verplaats je het vet van de haarwortels naar de lengtes.

Mag ik regelmatig van shampoo veranderen?

Dat kan geen kwaad. Je haar verandert geregeld van structuur, net als je huid. Een deel van die evolutie heb je zelf in de hand. Als je (ont)kleurt, heeft dat een invloed op je haren. Ook de lengte van je coupe en hoe je ze verzorgt, spelen een rol. Ga je steeds voor een intensieve verzorging, dan kunnen je lokken op termijn verzadigd zijn en gaan ze doorhangen. Te veel silicone of een te sterke shampoo voor je haartype leidt tot een zware, futloze coupe. Als je kapsel niet meer goed valt, dan scheelt er iets aan de basis. Het is aangewezen om af en toe de conditie te checken waarin je lokken verkeren. Je kapper zal je kunnen vertellen welke shampoo je op dat moment nodig hebt. In het geval van oververzadigd haar kun je je haar een tijdje wassen met een diepreinigende shampoo van bij de kapper of apotheek. Deze producten halen alle restjes silicone en ander vuil uit je lokken en gaan ze als het ware resetten.

In de zomer is het geen slecht idee om je haar te wassen met een shampoo uit een zonnegamma. Gebruik je een shampoo voor gekleurd haar? Dan zit er meestal al een uv-filter in en is de switch niet noodzakelijk. Zolang je tevreden bent, is veranderen van shampoo geen must. Maar je doet er ook niets verkeerd mee. Zolang je maar je haartype respecteert, mag je afwisselen zoveel je wilt.

Hoe gebruik ik droogshampoo?

Droogshampoo kun je gebruiken voor twee verschillende doeleinden. Enerzijds helpt het product om een vettig effect in je haar tijdelijk te maskeren. Anderzijds kun je er ook volume mee creëren in pas gewassen lokken. Het haar wordt dan iets stugger en zo kun je er makkelijker mee werken. Wist je trouwens dat er twee generaties droogshampoo bestaan? De eerste is op basis van talkpoeder en verdoezelt vet haar uitstekend. De kleur van je kapsel kan er wel doffer door worden. De nieuwe lichting laat – ongeacht je haarkleur – geen sporen na en de natuurlijke glans blijft. Gebruik droogshampoo voor een volumineus effect.

Hoe ga je te werk? Verstuif het middel vanaf 20 à 30 centimeter afstand op vette haarwortels, zo voorkom je dat er witte sporen achterblijven op je lokken. Heb je lang haar? Hef het op om de onderliggende wortels te bereiken. Laat twee minuten inwerken en borstel daarna goed uit.

Mijn haar

Jochen Vanhoudt

Vlaanderens bekendste kapper vertelt je alles wat je moet weten over haarverzorging

Hoe krijg ik meer glans in mijn haar? Kan ik haaruitval tegengaan? Hoe fiks ik een bad hair day?

Allemaal vragen die kappers elke dag te horen krijgen. In Mijn haar geeft Vlaanderens bekendste kapper Jochen Vanhoudt een antwoord op de 100 meest gestelde vragen aan kappers. Het boek bevat alles wat je moet weten over haarverzorging, -kleuring, -problemen, en nog zoveel meer.

Dankzij de handige tips en makkelijke tutorials bekom je de mooiste kapsels, van een feestelijk opgestoken kapsel tot een vissengraatvlecht.

€ 19,99 | Meer info | Kijk het boek in