Gevulde aubergines uit Griekenland

Gevulde aubergines uit Griekenland

03/11/2020

Het mediterraan dieet is al meermaals verkozen tot het gezondste eetpatroon. Olijfoliesommelier Wilma Van Grinsven-Padberg is gepassioneerd door de mediterrane levensstijl. We delen maar al te graag één van haar recepten uit het boek Het mediterrane dieet.

INGREDIËNTEN

8 (grote) aubergines

Voor de bechamelsaus:

1 el boter | 3 el bloem | 240 ml verse melk | 2 eieren

Voor de vulling:

500 g gehakt | 1 (grote) ui | 1 teentje knoflook | 80 ml rode wijn | een half blik tomaten | 2 à 3 verse tomaten, geraspt | zout | peper | 2 laurierbladeren | 2 glazen water | 150 ml extra vierge olijfolie | broodkruimels van oud brood

BEREIDING

  • Bak het gehakt, de ui en de knoflook aan in een braadpan. Blus af met de rode wijn. Voeg de tomaten toe als de saus is ingekookt en laat nog wat verder sudderen. Voeg zout, peper, de laurierbladeren en het water toe. Laat koken tot het meeste vocht verdampt is.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus. Laat de boter op een zacht vuur smelten, voeg de bloem toe en roer dit met een garde door (het mag niet gaan kleuren).
  • Voeg langzaam, al roerend met de garde de melk toe, tot het mengsel op een saus lijkt. Laat het daarna afkoelen en roer elke 5 minuten even door.
  • Snijd de aubergines overlangs doormidden, maar laat de steel zitten. Bak ze vervolgens aan in veel olie en dep ze daarna met keukenpapier tot alle olie geabsorbeerd is.
  • Wanneer de aubergines afgekoeld zijn, plet het auberginevlees dan wat met een lepel, leg er 2 à 3 eetlepels gehakt op en daaroverheen 2 à 3 eetlepels bechamelsaus. Strooi er tot slot wat broodkruimels over.
  • Bak de aubergines in de oven op 200 graden, tot de bechamelsaus een korstje heeft.

Het mediterrane dieet

Word 100 jaar dankzij de mediterrane levensstijl

Wilma Van Grinsven-Padberg

De mediterrane keuken zou één van de gezondste ter wereld zijn, maar hoe leven deze mensen nu eigenlijk? Wat eten ze wel en niet? Klopt het dat er in Griekenland veel minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten, en alzheimer bijna niet voorkomt? En waarom kunnen Italianen met alle gemak zoveel pasta eten?

Wilma Van Grinsven-Padberg is een olijfolie expert en kwam daardoor in contact met het fenomeen 'de mediterrane keuken'. Ze neemt je mee in de geheimen van de mediterrane levensstijl. Ze gaat te rade bij verschillende experts en ze legt de levensstijl haarfijn uit. De recepten zijn gemaakt door foodies uit de mediterrane landen en zijn behalve makkelijk te maken ook gezond en lekker. Zo ben je helemaal klaar om met deze gezonde keuken te beginnen!