Ga voor een gezonde levensstijl

Ga voor een gezonde levensstijl

16/01/2021

Halveer je kans om vroegtijdig te sterven door drie eenvoudige maatregelen:

  1. Rook niet
  2. Dagelijks een half uur matige beweging
  3. Gezonde voeding: veel groenten en fruit, volkorenproducten en zo weinig mogelijk ultra-bewerkte voeding.

Chronische aandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak. Volgens de Europese EPIC studie* heb je met bovenstaande maatregelen echter

  • 93% minder kans op diabetes
  • 81% minder kans op een hartinfarct
  • 50% minder kans op een beroerte
  • 36% minder kans op kanker

Er is ook nog een vierde voorwaarde: een gezond gewicht maar dat volgt eigenlijk meestal vanzelf als je bovenstaande drie maatregelen in acht neemt. Het is ook geen kwestie van alles of niks. Je kan beginnen met één van deze maatregelen en dat resulteert al op korte tijd in een verlaging van je risico én een betere levenskwaliteit.

En er zijn nog voordelen: met deze 3 vuistregels vertraag je ook veroudering en verklein je de kans om in geval van covid-19 in het ziekenhuis te belanden.

Spijtig genoeg heb je niet alles in de hand. Word je toch ziek dan is dat niet zomaar jouw schuld. Naast genetische factoren bepaalt ook onze omgeving de kans op chronische aandoeningen en vroegtijdige sterfte. Woon je in een buurt met veel fastfoodrestaurants? Dan loop je 40% meer kans op obesitas. Daarom is gezondheid ook een zaak van de overheid en moeten we met ons allen samen streven naar een gezonde en zorgzame samenleving.

* Ford, Earl S. et al. 2009. ‘Healthy Living Is the Best Revenge: Findings from the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition-Potsdam Study’. Archives of Internal Medicine 169 (15): 1355–62

Je levensstijl als medicijn

Reginald Deschepper
 
Neem je gezondheid zelf in handen
 
Lifestyle Medicine is wereldwijd aan een opmars bezig. Het bekijkt gezondheid op de breedst mogelijk manier, en combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met eeuwenoude traditionele wijsheden uit diverse culturen.
 
Dit basisboek zet de zeven pijlers van een gezonde levensstijl op een rij: minder stress, meer bewegen, een gezonde voeding, sociale steun, voldoende slaap, een positieve mindset en een gezonde omgeving. Want als je op elk van deze zeven pijlers inzet, zul je langer, gezonder en vooral gelukkiger leven.