Experimenteer met eetbare bloemen

Experimenteer met eetbare bloemen

15/01/2021

Je kunt niet geloven hoeveel plezier je er zelf aan beleeft en hoeveel leuke reacties je krijgt als je een gerecht serveert met bloemen. Plots wordt het leven kleurrijker, mooier en af en toe ook lekkerder.

Bekijk het vooral heel relaxed. Koop eetbare bloemen, zet ze in je tuin of in een pot en pluk bij gelegenheid blaadjes voor je gerechten. Het zijn vaak bijzonder mooie plantjes die je op zichzelf al gelukkig maken. Ze zijn goedkoop en je beleeft er lang plezier aan. Experimenteer dus gerust met eetbare bloemen. Hoe meer bloemen je eet, hoe meer je op een bloem gaat lijken.

Hieronder vind je een aantal eetbare bloemen.

Belangrijk: dubbelcheck altijd of een bloem wel degelijk eetbaar is en vooral niet bespoten is met pesticiden. Vraag het in de bloemenwinkel. Online vind je ook heel veel info.

Bernagie of komkommerkruid. Zoals de naam aangeeft, smaakt het naar komkommer. Het is zo’n leuke en dankbare plant om te houden en hij geeft elegante bloemetjes tot september.

Madeliefjes. De gewone witte bloemetjes met gele kern, waar zoveel tuinen vol mee staan, zijn ook eetbaar. Ze worden ook wel meizoentjes genoemd.

Tagetes of afrikaantjes. Ze hebben een warme oranje kleur. Een van de lekkerste bloemetjes, want ze smaken naar sinaasappel. Bloeien tot in oktober.

Viooltjes. Winterharde wondertjes. Zelden vriezen ze in de winter kapot. Een van de weinige planten die dus ook in de winter je bord kunnen kleuren.

Rozen. Alle rozen zijn eetbaar, tenminste als ze niet bespoten zijn. Ik koop ook gedroogde rozenblaadjes: makkelijk, lekker en bijzonder decoratief.

Lavendel. Heel veel planten en kruiden geven bloemetjes die je kunt opeten.

Oost-Indische kers. Kun je planten in het voorjaar, geeft van mei tot oktober gele of oranje bloemen.

Korenbloem. Eenmaal geplant komen de mooie blauwe bloemen elk jaar terug. Pluk de blaadjes en verwerk ze in salades. Je kunt de blaadjes ook drogen.

Echt eten

Pascale Naessens

10 jaar aan de top. Geen hype, maar een vaste waarde.

Echt Eten. Maak jezelf sterker, gezonder en gelukkiger. Deze titel geeft de visie op voeding van Pascale Naessens weer en vat meteen samen hoe krachtig voeding is voor ons leven en welzijn. Met 75 eenvoudige lowcarbgerechten maakt Pascale Naessens dit statement helemaal waar. Lekker en gezond eten klaarmaken is leuk en simpel. Wie op deze manier kookt, neemt zijn lot in eigen handen om zichzelf en zijn of haar familieleden sterk en gezond te maken.

Het boek staat ook boordevol lifestyle-ideeën, tips voor mooi en romantisch tafelen en bruikbare informatie over voeding en gezondheid.