Eenzaam ben je niet alleen

Eenzaam ben je niet alleen

12/02/2021

Vandaag de dag zijn er tal van manieren om met vrienden en familie te communiceren. We staan continu in verbinding met elkaar over het internet en kunnen op elk gegeven moment met mekaar bellen, chatten, sms’en, mailen, videochatten en appen. Toch voelen steeds meer mensen zich eenzaam, zeker in deze moeilijke periode.

Met onderstaande tips pak je eenzaamheid aan.

Tips om eenzaamheid aan te pakken

STAP 1: erken je gevoelens
Probeer heel concreet na te gaan wat je klachten zijn. Eenzaamheid wordt vaak niet opgemerkt omdat andere klachten zoals stress, angsten of depressieve gevoelens makkelijker aan te duiden zijn en die dan de bovenhand nemen.
 
STAP 2: zorg voor jezelf
Gevoelens van eenzaamheid zijn niet enkel te bestrijden door contact te zoeken met anderen. Zelfzorg is even belangrijk om je meer verbonden te voelen. Kun je mild zijn voor jezelf en ruimte laten om jezelf te tonen zoals je echt bent? Zo zul je authentieker in het leven staan.

 

STAP 3: sta stil bij verandering
Sta eens stil bij welke belangrijke levensveranderingen je in de voorbije jaren hebt meegemaakt. Denk aan een nieuwe baan, een verhuis, een relatiebreuk of nieuwe liefde, de dood van een dierbare of de geboorte van een kind. De kans is groot dat er best heel wat grote life events – zowel positief als negatief – zijn gepasseerd.

STAP 4: ga aan de slag met je eenzaamheid
Met eenzaamheid kun je op verschillende manieren zelf aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar nieuwe vrienden en je relaties doen toenemen. Je kunt ook bestaande relaties uitdiepen en zo de kwaliteit van je relaties verbeteren. Andere opties zijn je verwachtingen van bepaalde relaties bijstellen of het gemis verminderen.

 

Eenzaamheid is niet iets dat je snel kunt oplossen. Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid en vaak zijn er meerdere elementen, waaronder sociale media en onze maatschappij, die een gevoel van eenzaamheid creëren. Dit is wat je zelf kunt doen om uit je isolement te komen en meer verbinding met anderen te vinden. Eenzaamheid is een gevoel dat iedereen kent. Weet dus dat je hier niet alleen in bent.

 

Eenzaam tussen mensen

De weg naar een meer verbonden leven

Leslie Hodge

Een taboedoorbrekend boek over dé bedreiging van de 21ste eeuw: eenzaamheid.

We hebben vandaag meer manieren dan ooit om met elkaar te communiceren, en toch voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Het gaat daarbij zeker niet alleen over oudere mensen of singles. Ook als je een relatie of veel vrienden om je heen hebt, kun je je eenzaam voelen. En dat heeft grotere gevolgen dan je zou denken. Eenzaamheid blijkt even schadelijk als vijftien sigaretten per dag.

> Ontdek meer over dit boek