Maak in een handomdraai zelf een T-shirt

Maak in een handomdraai zelf een T-shirt

01/02/2024

Maak in zelf snel en eenvoudig een T-shirt. Fran Vanseveren helpt je op weg! In het boek I love basics vind je de 20 populairste modellen uit de succesvolle naaiboekenreeks van Fran Vanseveren. Wij delen alvast één project dat je zonder patroonblad kan maken en ideaal is voor wie start met naaien.

Gemakkelijk, licht, dat is de vertaling van het Noorse woord ‘lett’. Laat dat nu net de twee eigenschappen zijn die het T-shirt model Lett typeren. Gemakkelijk om te maken, licht om te dragen.

Lett bestaat in twee varianten: het blotebuikmodelletje dat vooral als sport-T-shirt past en de geklede versie met schouderlusje waarvoor je best een soepel vallende stof gebruikt. Het is een model zonder patroon dat in de kortste keren in elkaar zit.

Wat heb je nodig?

 • Rekbare stof (± 50 cm voor kort model, ± 80 cm voor lang model)
 • Eventueel patches of flockfolie

Patroondelen

Dit is een model zonder patroon. Het bestaat uit twee gelijke rechthoekendie je uitknipt op eigen maat. De ene rechthoek is het voorpand en de andere is het rugpand.

Meten en knippen

 1. Meet de borstomtrek (1) en de ruglengte (2) van de persoon voor wie je het T-shirt maakt.
  1. 1 = Borstomtrek (rondom meten)
  2. 2 = Ruglengte (van het punt waar de hals overgaat in de schouder tot taille)
 2. Breedte van het T-shirt: deel de borstomtrek door 2. Voor een breed model tel je er 15-20 cm bij, voor een minder breed model volstaat 10-15 cm.
 3. Lengte van het T-shirt: voor een kort blotebuikmodel tel je 5 cm bij de ruglengte. Wil je een langer model, tel er dan ± 20 cm bij.
 4. Teken een rechthoek met de berekende waarden op patroonpapier en knip uit.
 5. Leg de stof dubbel en leg het patroon op de stof.
 6. Teken rondom 2 cm naadwaarde. Knip de rechthoeken uit. De ene rechthoek is het voorpand en de andere het rugpand.

Voor- en rugpand

 1. Zigzag of overlock de vier zijden.
 2. Leg de twee rechthoeken met de goede kanten op elkaar. Duid het midden van de bovenrand aan met stofkrijt of uitwisbare stift. Maak nu twee markeringen langs beide kanten van het midden om het begin en het einde van de halsopening (1) aan te duiden. Ik neem als standaard 25-30 cm als breedte van de halsopening. Je kan de halsopening ook kleiner of groter maken, naargelang je wenst.
 3. Stik de schoudernaden tot aan de markering, hecht het stiksel goed vast. Hou rekening met 2 cm naad. Strijk de naden open.
 4. Leg het werkstuk open, met de goede kanten naar boven. Stik over de naden op 1,5 cm van het midden, op de goede kant van zowel voor- als rugpand. Daarvoor kan je eventueel een sierstiksel of tweelingnaald gebruiken.
 5. Leg het T-shirt binnenstebuiten, met de goede kanten van de stof tegen elkaar. Meet vanaf de bovenhoek 15-20 cm voor kinderen en 20-25 cm voor vrouwen naar beneden langs de zijkanten. Maak daar een markering met stofkrijt of uitwisbare stift. Dat worden de armsgaten (2). Trek het T-shirt eens aan om te zien of het armsgat groot genoeg is.
 6. Stik de zijnaden dicht, vanaf de markering naar de onderkant van het T-shirt. Hou rekening met 2 cm naad. Strijk de naden open.
 7. Leg het werkstuk open met de goede kanten naar buiten. Stik over de zijnaden op 1,5 cm, helemaal rondom (over zowel voor- als rugpand).

Zoomboord

Vouw de zoom 2 cm naar binnen. Stik op 2 cm van de rand met een tweelingnaald.

Afwerking

Bij het volwassen model heb ik een band rond één schoudernaad gemaakt. Zo krijgt het anders vlakke T-shirt een mooi reliëf.

 • Knip uit de stof een strook van 6 cm hoog en 12 cm breed.
 • Vouw de stof dubbel in de breedte, met de goede kanten op elkaar. Stik de lange rand dicht op 1 cm.
 • Keer om, zodat de goede kant van de stof naar buiten zit. Strijk.
 • Vouw de gemaakte band dubbel in de lengte. Bevestig de band rond de schoudernaad en speld de uiteinden van de band vast. Stik met een rechte steek.
 • Vouw de lus om, zodat de naad naar binnen zit.
 • Strijk en be happy!

TIP: Bij sommige stoffen krult de onderrand op. Je kan de boord ook zo laten, dat geeft een stoer en onafgewerkt effect.

Deel jouw creatie op de Facebookpagina ‘I love sweaters en zo – de naaiboeken’ of op Instagram met #Ilovesweatersbook #Ilovebasics

I love basics - Fran Vanseveren

Na het grote succes van de naaiboekenreeks I love brengt Fran Vanseveren dit boek met de populairste modellen uit de reeks. Met deze 20 hippe patronen creëert zowel de gevorderde als beginnende naai(st)er in weinig tijd tal van mooie basics: sweaters, hoodies, T-shirts, rokjes, broeken, shorts ... De werkwijzen worden nauwkeurig beschreven en duidelijk uitgelegd aan de hand van tekeningen. De overzichtelijke patroonbladen met modellen van maat 92 tot XXL maken van naaien een feest.