Een zoete reis naar babydromenland

Een zoete reis naar babydromenland

08/07/2021

Je herkent het wel: je staat minutenlang te staren naar je baby die zo schattig ligt te slapen in zijn wiegje. Maar vergis je niet. Terwijl je kindje zoete dromen droomt, leggen zijn hersenen constant nieuwe verbindingen. Ze verwerken de nieuwe ervaringen die je baby tijdens de dag heeft opgedaan. Vanaf het eerste moment in de nieuwe wereld sturen de hersenen van je kindje zijn lichaam aan. Baby’s hebben dutjes nodig om alle nieuwe informatie die ze binnenkrijgen te verwerken. Ze hebben de warme, donkere en gezellige buik verlaten en moeten nu wennen aan het leven daarbuiten. Alles wat je baby aan zijn eerste thuis – jouw buik – doet denken, zal het voor hem makkelijker maken om beter te slapen

Voor altijd met elkaar verbonden

Een goede nachtrust is o zo belangrijk voor je kleintje, maar het komt voor je baby pas op de derde plaats na voeding en hechting. In mijn nieuwe boek Mama’s weten waarom besteed ik veel aandacht aan het belang van het creëren van verbondenheid met je baby. In mijn gesprek met expert kindercoach Natasja Mussche leggen we ook de link tussen hechting en slapen bij pasgeboren baby'tjes.

"Baby’s kunnen pas doorslapen en makkelijk inslapen als ze zich veilig voelen. Vandaar dat die hechting bij hen veel belangrijker is dan waar ze slapen of hoe inslapen of doorslapen. Zorg dat je baby’tje zich veilig voelt en dan komt dat vanzelf. Bij het ene baby’tje duurt dat al wat langer dan bij de andere maar die hechting is een absolute prioriteit." - Kindercoach Natasja Mussche

 

Tips voor een gouden nachtrust

Een pasgeboren baby slaapt het grootste deel van de dag en eet de klok rond. De luxe om je baby na de laatste avondvoeding pas ’s morgens opnieuw te horen, is dus nog niet voor onmiddellijk. Pasgeboren baby’s moeten minstens om de twee tot vier uur eten, ook ’s nachts. Ze hebben een aanpassingsperiode nodig om de (moeder)melk te leren verteren en een eigen dag- en nachtritme te ontwikkelen.

Pasgeboren baby’tjes slapen gemiddeld maar liefst 18 uur per dag. Maar hun slaap is vaak onrustig, want om de paar uur knort hun maagje. Af en toe slaapt zo’n kleintje eens een nachtje door. En dan zuchten mama en papa van opluchting. Terecht, want ook jullie nachtrust is goud waard! De slaapcyclus van baby’s en jonge kinderen is anders dan die van jou. Hoe meer je leert over babyslaap, hoe beter je je kindje begrijpt. Zo slaapt een pasgeboren baby nog niet volgens een vast patroon. Het belangrijkste advies in die eerste weken en maanden? Go with the flow. Zolang je kindje gelukkig en uitgerust lijkt, hoef je je geen zorgen te maken over zijn slaapschema, patronen of gewoonten. En geloof me, het wordt makkelijker naarmate jij en je baby meer wennen aan jullie nieuwe leven samen. Misschien herken je je eigen slaappatroon wel in dat van je kind?

 

Het ideale slaapritme

Slapen in de nieuwe wereld is anders dan slapen in mama’s buik. Vergeet het strakke schema, maar observeer je baby en luister naar hem om hem te leren begrijpen. Na een paar weken heeft je kindje een eigen ritme gevonden en rijgt hij slaapcycli harmonieus aan elkaar. En daarbij ben jij de coach. Leren slapen is een spannend verhaal, waarin af en toe uitdagingen op de loer liggen. Geen zorgen, het is normaal dat je baby af en toe een stapje terug zet. Want terwijl hij leert slapen, bereikt je baby ook nog andere mijlpalen: relationele, emotionele, motorische en fysieke. En ook op het vlak van taal en communicatie of denken en oplossen maakt je kindje sprongen. Het is niet verwonderlijk dat al die grote veranderingen invloed hebben op de slaap van je baby. Jij bent ook op zulke momenten zijn veilige baken.

Af en toe lijkt het wel alsof jullie weer bij af zijn: je baby wil weer melk drinken ’s nachts, hij wordt huilend wakker, is humeurig of wil niet meer gaan slapen. Maak je geen zorgen, slaapregressie is normaal. Je baby ontwikkelt zich alsmaar meer en dat vraagt veel van hem. Of hij krijgt tandjes, voelt zich niet lekker of is bang om alleen gelaten te worden. Op zulke momenten is het de kunst om je baby te leren om opnieuw alleen in slaap te vallen.

Word de slaapcoach van je baby

Alle (toekomstige) mama’s en papa’s die graag nog meer willen lezen over het slaapritme van baby’s tussen 0-18 maanden, kunnen terecht in mijn boek Mama’s weten waarom voor meer handige tips en extra schema’s. Daarnaast behandel ik ook belangrijke thema’s als voeding, verzorging, spelen en nog veel meer!

Wie mijn gesprek over slapen met expert kindercoach Natasja Mussche wil beluisteren kan terecht op ondermamas.be of zoek Onder mama’s even op via jouw favoriete podcastkanaal voor aflevering #14 “Slaap lekker baby, handige slaaptips van een babycoach”. Een aflevering vol mama- en expertenadvies om je kindje te begeleiden naar een welverdiende nachtrust.

Liefs, Sonia Pypaert

Sonia Pypaert
 
Van geboorte tot eerste woordje

Volop genieten van die wonderlijke eerste keren helpt om de soms moeilijke momenten in het prille moederschap aan te kunnen. Want mama zijn is een spannende reis, die vaak gepaard gaat met heel wat vragen en twijfels.

In dit inspirerende boek deelt Sonia Pypaert haar eigen jarenlange ervaring en de ervaringen van vele andere mama's en experten. De concrete tips, herkenbare verhalen en praktische lijstjes zorgen ervoor dat je de eerste maanden als mama zo zorgeloos mogelijk doorkomt, zodat er des te meer tijd overblijft om te genieten van je kersverse gezin.