Een heerlijk zomermenu op kindermaat
Een heerlijk zomermenu op kindermaat
Ga aan de slag met je kinderen en tover dit heerlijk zomers menu op tafel!
Tzatziki
INGREDIËNTEN
1 grote komkommer | 1 liter volle (10%) Turkse/Griekse yoghurt | 3 teentjes knoflook | 3 eetlepels olijfolie | 1 bos dille | 1 theelepel zout
dunschiller | aardappelmesje | rasp | zeef | mengkom | houten spatel | handdoek | knoflookpers
BEREIDING
- Was en schil de komkommer. Je mag er eventueel een gedeelte van de schil aan laten. Snijd de uiteinden af.
- Rasp de komkommer. Doe de komkommer in een zeef en druk er wat op, zodat het vocht er uitloopt. Doe de uitgelekte komkommer in een grote kom.
- Voeg er de yoghurt aan toe. Pel de knoflook en pers hem bij de komkommer met yoghurt.
- Snijd de dille heel fijn en doe hem bij de tzatziki. Werk af met olie en zout.
- Dek de kom af en laat de tzatziki enkele uren trekken in de koelkast. Je kunt hem zo eten als hapje met wat brood of een toastje, of je geeft hem als klein gerechtje bij de barbecue of picknick.
Zuiders gevulde tomaten met couscous
INGREDIËNTEN
8 grote vleestomaten | 4 theelepels olijfolie | 2 knoflookteentjes | 100 g fetakaas | 1 bosje peterselie | geraspte schil van 2 citroenen | 6 gedroogde abrikozen | 600 g gemengd gehakt | zout en peper | 1 theelepel zacht paprikapoeder | 150 g couscous
snijplank | aardappelmesje | ovenschotel | knoflookpers | grote mengkom | slazwierder | dunschiller of zesteschiller | kookpot voor de couscous | kommetje en schaar
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de tomaten en snijd ze door. Lepel er de pitjes uit. Leg de uitgeholde tomaten in een geoliede ovenschotel.
- Pers de geschilde knoflook in de knoflookpers. Doe in een grote mengkom.
- Brokkel de fetakaas met je handen in de mengkom.
- Was de peterselie, zwier deze eventueel droog in de slazwierder. Snipper fijn in een kommetje met een schaar.
- Was de citroen en schil hem met de dunschiller of zesteschiller. Opgepast, zorg ervoor dat je geen witte stukjes hebt, anders smaakt het gerecht bitter.
- Snijd de gedroogde abrikozen in fijne stukjes en voeg met het gehakt toe in de mengkom. Kruid en meng goed. Vul de tomaten met het mengsel en laat de tomaten 45 minuten in de oven garen.
- Kook de couscous zoals op de verpakking vermeld staat. Serveer de couscous met de tomaten.
Driekleurenijs
INGREDIËNTEN
300 ml aardbeienroomijs | 300 ml vanilleroomijs | 300 ml chocoladeroomijs | 250 g aardbeien
langwerpige bakvorm | plasticfolie
BEREIDING
- Neem een lang stuk plasticfolie en leg het zo in de bakvorm dat er nog veel folie over de randen hangt.
- Schep er eerst het chocoladeroomijs, dan het aardbeienroomijs en ten slotte het vanilleroomijs in. Maak de lagen telkens mooi glad met een spatel.
- Bedek de bovenste laag met de folie en zet enkele uren in de diepvriezer.
- Spoel de aardbeien en verwijder de groene steeltjes. Snijd ze in tweeën.
- Haal het ijs uit de diepvriezer. Dompel de vorm heel even onder in warm water (zorg dat het niet bij het ijs komt!), open de folie en haal het ijs uit de vorm.
- Keer het ijs op een lange schotel om en verwijder de folie. Versier met aardbeien (of ander fruit).
Het complete Ketnet-kookboek
Sabrina Crijns, Hilde Smeesters
- Een culinaire Ketnetklassieker in een nieuw jasje
Trek een schort aan, ga aan de slag en maak:
- Tomatensoep met balletjes
- Aardappelmuffins
- Mexicaanse pizza
- Marshmallowkoekjes
- ...