Een beetje hulp van de maan

Een beetje hulp van de maan

28/03/2021

These are luna-tic times: steeds meer mensen geloven in de heilzame kracht van de maan. Denk maar aan de populariteit van moon sign apps of het groeiend aantal mensen dat rekening houdt met de stand van de maan om (al dan niet) belangrijke beslissingen te nemen. Of het nu gaat om hun carrière, seksualiteit of hun moestuin. Ontdek hieronder hoe je de maan in jouw dagelijks leven kunt gebruiken...

Moon Bathing 

In de inheemse Indiase geneeswijze ayurveda wordt moon bathing gebruikt om pitta dosha te kalmeren. Het maanlicht vormt het yin tegenover het yang van de zonnestralen die ons lichaam, metabolisme en temperament oververhitten. Ook het artificiële licht van onze computerschermen, de tl-verlichting op kantoor en de constante gloed van onze smartphone zorgen voor die zogenaamde pitta dosha. Maanbaden zou specifiek werken tegen uitslag, ontstekingen en een hoge bloeddruk. 

Er zijn verschillende manieren om te ‘maanbaden’, maar het zou het best werken in de periode tussen nieuwe maan en volle maan. Diehard yogi’s gaan dan in een door de maan verlichte kamer (of een open veld) zitten, omringd door kommen water die – dat geloven zij toch – het maanlicht verzamelen, waarna ze zich ermee wassen of het opdrinken. Maar in het algemeen is het gewoon belangrijk dat je in contact komt met het maanlicht, door bijvoorbeeld een nachtelijke wandeling te maken, bij een raam te zitten waardoor maanlicht naar binnen valt, of – zoals bij het zonnebaden – plat op een handdoek in de openlucht te gaan liggen.

Moon Breathing 

Akkoord, moon breathing heeft weinig met de maan te maken, behalve dat het ‘moon’ in de naam draagt, maar deze Japanse ademtechniek levert zo veel voordelen dat je hem móét kennen. Moon breathing maakt deel uit van kaizen, de Japanse verbeteringsfilosofie die gebaseerd is op dagelijkse handelingen optimaal uitvoeren om zo je leven te verbeteren. Door op deze manier te ademen kom je volgens de filosofie tot rust, en je kunt het zowel zittend aan je bureau als liggend in bed doen. Simpel gezegd komt moon breathing neer op enkel ademen via je linkerneusgat, omdat de linkerkant van je lichaam geassocieerd wordt met je zenuwstelsel. Deze techniek wordt al lang gebruikt om te kalmeren en slaap op te wekken.

ZO DOE JE HET:
Duw met je rechterduim je rechterneusgat dicht. Laat ondertussen je wijs- en middelvinger van diezelfde hand rusten op je handpalm, terwijl je je ringvinger en pink uitstrekt. Adem nu diep, maar rustig in via je vrije linkerneusgat. Duw met je rechterringvinger vervolgens je linkerneusgat dicht, en haal je duim van je rechterneusvleugel zodat je kunt uitademen. Herhaal dit een aantal keer tot je jezelf voelt wegglijden.

Smudging

Smudging is een manier om via rook een ruimte te ‘reinigen’ en positieve energie binnen te laten, een gebruik dat uitgeoefend wordt in het boeddhisme en door de inheemse volkeren van Amerika. Wanneer je smudget verbrand je (gedroogde) planten en kruiden terwijl de rook de ruimte vult en op die manier zuivert. Smudging wordt vaak gedaan tijdens een nieuwe maan, omdat dit de ideale periode is voor een nieuwe start.

ZO MAAK JE JE EIGEN SMUDGE STICK:
Verzamel kruiden en hang ze ondersteboven om te drogen. Verschillende kruiden hebben verschillende eigenschappen, dus je kunt je smudge stick samenstellen naargelang wat je ervan verlangt. De populairste kruiden zijn witte salie, lavendel, jeneverbes, bijvoet, cederhout en rozemarijn. Heb je deze kruiden niet in je eigen moestuin, neem dan zeker eens een kijkje op de markt of plaats een oproep in een tuiniersgroep op Facebook: zij zullen je zeker kunnen helpen. Zodra ze gedroogd zijn, bind je de kruiden samen met een onbehandeld stukje touw of naaigaren. Wikkel het rond de kruiden zodat de blaadjes mooi samenblijven en er een stick gevormd wordt.

ZO SMUDGE JE JE HUIS:
Start aan de voordeur en steek je smudge stick aan met een kaars, aansteker of lucifer. Het uiteinde moet beginnen te smeulen en er wordt rook gevormd. Vanaf de voordeur beweeg je vervolgens met de klok mee door alle ruimtes van je huis. Zorg ervoor dat de rook zelfs in de kleinste hoekjes kruipt. Geen nood: de rookvorming is niet zo sterk dat je detector zal beginnen te piepen en de rust meteen weer verjaagd wordt! Terwijl je door je huis beweegt, is het belangrijk om aan positieve dingen te denken en je voor te stellen wat je van iedere ruimte wilt. In de slaapkamer denk je aan een deugddoende nachtrust of een deugddoend orgasme, in de keuken denk je aan gezonde maaltijden, in de badkamer denk je aan hoe je zult proberen te stoppen met pulken aan puistjes. Vergeet na afloop je stick niet zorgvuldig uit te doven in een schaaltje met zand (niet onder de kraan houden, want dan worden de blaadjes van je gedroogde kruiden nat en duurt het lang voordat je ze weer gedroogd hebt!).

Lunatic

Een gids naar de maan en terug

Katrin Swartenbroux Wided Bouchrika

LUNA-TIC TIMES: de kracht van de maan
Lunatic schetst een portret van de maan door de eeuwen heen: als tijdsinstrument, muze, politiek wapen, toeristische trekpleister en als symbool van zingeving. Dit boek biedt een antwoord op alle 'maan'-vragen en legt je uit hoe je de kracht van de maan in je eigen leven kan gebruiken; een mooie maar praktische inspiratiegids met gloedvolle beelden en kunstige illustraties.