Drie levensvragen waar Vlamingen vaak van wakker liggen

Drie levensvragen waar Vlamingen vaak van wakker liggen

25/09/2017

In april van dit jaar werd, voor het eerst in Vlaanderen, een uniek onderzoek gevoerd bij 1000 Vlamingen naar de existentiële vragen die ons wakker houden. In De grote levensvragen gaan actuele denkers zoals Herman van Rompuy en Jeanne Devos op zoek naar antwoorden op die grote existentiële vragen. We geven je graag een voorproefje uit het boek en tonen van welke drie levensvragen de Vlamingen van wakker liggen.

 

1. Hoe kan ik lichamelijk gezond blijven?

De allerbelangrijkste levensvraag voor de Vlaming blijkt te zijn: ‘Hoe kan ik lichamelijk gezond blijven?’ Negenenzestig procent stelt zich die vraag, tegenover amper 13 procent die zegt daar helemaal niet over na te denken.

De vraag naar mentale gezondheid houdt 59 procent van de Vlamingen bezig, een kleinere maar nog steeds significante groep.

2. Zal ik een goede oude dag hebben?

De Vlaming vraagt zich voornamelijk af hoe zijn eigen toekomst eruit zal zien. Onzekerheid en angst staan hierbij centraal.

  • Zal ik een goede oude dag hebben? (65 procent)
  • Zullen mijn kinderen en kleinkinderen gelukkig zijn? (61 procent)
  • Waar gaat het met onze wereld naartoe? (60 procent)

Een opmerkelijke vaststelling: ouderen tussen 56 en 75 jaar houden zich meer bezig met levensvragen die te maken hebben met onzekerheid en angst dan volwassenen en jongeren.

3. Ben ik gelukkig?

Uit het onderzoek komt naar voren dat de Vlaming het meest bezig is met levensvragen die kaderen binnen het thema gezondheid en geluk.

De meeste Vlamingen geven aan gelukkig te zijn (65 procent). Meer dan 60 procent van de respondenten is tevreden met zijn huidige leven, vindt zijn levensomstandigheden uitstekend en heeft de belangrijkste zaken die hij van het leven verwacht ook gekregen.

Meer info over het onderzoek, de theatervoorstelling en het boek vind je op www.degrotelevensvragen.be

De grote levensvragen

Friedl' Lesage, Johan Van der Vloet, Ilse Cornu

Actuele denkers zoeken antwoorden op de grote existentiële vragen

Heeft het leven zin? Is er iets dat ons overstijgt? Als we maar gezond zijn? Waarom is er zoveel kwaad in de wereld? Is er leven na de dood? Waarom zijn we zo angstig? Geloven we nog wel in onze maatschappij? Hoe kunnen we gelukkig worden? Veertien ervaren zinvragers en zinvinders, die leven en werken in diverse lagen van de maatschappij, zoeken in dit boek op hun manier naar een betekenisvol antwoord op deze levensvragen. Gelovigen, niet-gelovigen en alles daartussen: Khalid Benhaddou, Johan Braeckman, Leen Decin, Johnny De Mot, Anne De Paepe, Petra De Sutter, Jeanne Devos, Dirk De Wachter, Frans Goetghebeur, Aaron Malinsky, Rik Torfs, Anniek Gavriilakis, Jean Paul van Bendegem en Guillaume Van der Stighelen. Dit boek kadert in het project De Grote Levensvragen. Voor het eerst in Vlaanderen werd een uniek onderzoek gevoerd naar de existentiële vragen die ons wakker houden.

€ 24,99 | Kijk het boek hier in | Bestel hier