Dit slik ik niet meer: Wat zit er in ultrabewerkte voeding?

Dit slik ik niet meer: Wat zit er in ultrabewerkte voeding?

24/01/2025

Ultrabewerkt voedsel is verslavender, maar ook ongezonder dan roken, zo stelt Staf Henderickx, auteur van het boek Dit slik ik niet meer! Maar wat zit er nu precies in ultrabewerkte voeding? Lees het hieronder.

 

Wat zit er in ultrabewerkte voeding?

  1. Utrabewerkte voeding bevat te veel en verborgen suikers, te veel en slechte vetten en te veel zout. Verrassend genoeg zijn ook zoetstoffen dikmakers en ze stimuleren bovendien de eetlust. Alle industrieel gebakken producten bevatten chemisch bewerkte oliën, veelal het verzadigde vetzuur van palmolie.
     
  2. In de Europese Unie zijn 1454 additieven toegelaten. Ze staan meestal als E’s vermeld op het etiket. Maar daarnaast is er een onbekend aantal additieven, die in de loop van het verwerkingsproces worden toegevoegd. Daarom is de kans groot dat je elke dag gemodificeerd zetmeel en BRD-olie binnenkrijgt.
     
  3. Voor de Tweede Wereldoorlog was alle voeding bio. Via de besmetting door besproeide landbouwproducten komen nu meer en verschillende pesticiden in de voeding terecht. Granen, groenten en fruit krijgen heel wat ladingen pesticiden te verduren. In de ultrabewerkte voedingsproducten waarin die voeding verwerkt is, zitten daarom de meeste residu’s van pesticiden.
     
  4. Van de 250.000 eetbare planten liggen er negen het vaakst op ons bord: rijst, mais, tarwe, aardappelen, gerst, palmolie, soja, suikerbiet en -riet. Dat dieet is erg eenzijdig en verstoort daardoor het menselijk microbioom, dat essentieel is voor onze immuniteit.
     
  5. Kinderen bouwen hun lichaam op en bij volwassenen is het lichaam in permanente renovatie. De bouwstenen van ultrabewerkte voeding bestaan uit slecht materiaal met toevoeging van schadelijke additieven. Het beste renovatiemateriaal van vitaminen en antioxidanten zit in groenten, fruit en vis, vlees en eieren. Ultrabewerkte voeding mist dat gevarieerde boeket.
     

Waar kan je onder meer op letten? 

  1. Suiker toevoegen aan voeding is onnatuurlijk en ongezond. Vermijd ultrabewerkte voeding, die meestal gezoet is, en eet ook geen producten met zoetstoffen en zoetmakers. Geniet van de natuurlijke suikers in fruit.
     
  2. Gebruik voor koude gerechten geperste oliën van olijven, noten, sesam, mais, raapzaad, koolzaad en zonnebloempitten. Zonnebloem- en arachideolie zijn het meest geschikt om te bakken, maar bij verhitten boven 180 graden Celsius komen kankerverwekkende stoffen vrij. In ultrabewerkte voeding vind je vooral de goedkope maar ongezonde palmolie.
     
  3. Een koffielepel of 6 gram zout als maximum aangeraden dagelijkse hoeveelheid is alleen haalbaar als je zelf kookt. Met ultrabewerkte voeding zit je automatisch veel te hoog. Kruiden mag je vrij gebruiken om gerechten lekker te laten smaken.
     
  4. Was alle groenten en fruit voor je ze eet. Zacht fruit bevat veel pesticiden en koop je dus het best bio. Ook granen en graanproducten bevatten meestal pesticiden, dus schaf brood het liefst bio aan, en bak gebak en koekjes zoveel mogelijk zelf.
     
  5. Koop niet altijd dezelfde voeding en maak niet altijd dezelfde gerechten klaar. Variatie is niet alleen lekkerder, maar ook veel gezonder. Als je varieert, krijg je alle nodige vitaminen en mineralen binnen. Dat is beter dan overbodige en soms schadelijke supplementen nemen.

Dit slik ik niet meer!

Een ontluisterend boek over de stille sloper van onze gezondheid: ultrabewerkte voeding

In dit boek onthult arts Staf Henderickx de ware impact van ultrabewerkte voedingsmiddelen, en hoe ze sluipenderwijs onze samenleving ziek maken. Gestoeld op diepgaande research en zijn jarenlange ervaring als arts legt Henderickx de veelal onderbelichte gezondheidsrisico's voor ons lichaam - en zelfs voor ons brein - een voor een bloot.

Hij schetst hoe het zover is kunnen komen en hoe ons natuurlijke eetpatroon evolueerde tot het verontrustende fabrieksvoer van vandaag. En hij legt zijn vergrootglas op de monopolie van de voedselindustrie, die ons met allerlei smaakjes, geuren en texturen bewust verleidt om dit te blijven slikken.