
Bierkenner in 24u: Tips om bier te bewaren

Bierkenner in 24u: Tips om bier te bewaren
Hoe bewaar je bier en hoe lang kan je bewaren? Internationaal gevierd biersommelier Sofie Vanrafelghem (Bierkenner in 24u) licht toe!
Bier kent wereldwijd een rijke geschiedenis en smaakvariëteit – niet voor niets is het na water en thee de meest gedronken drank ter wereld! Maar hoe leer je nu snel meer over dit populaire drankje? Met Bierkenner in 24 uur biedt Sofie Vanrafelghem een toegankelijke en informatieve gids die iedereen – van liefhebbers tot nieuwkomers – in korte tijd wegwijs maakt in de wereld van bier. Ontdek hoe je de perfecte schuimkraag creëert, welke glazen je echt nodig hebt en waarom bier vaak beter bij kaas past dan wijn.
We geven alvast enkele eenvoudige maar belangrijke tips om bier te bewaren.
Bieren bewaar je idealiter rechtopstaand, behalve die met een organische kurk, om uitdroging van de kurk en infectie te voorkomen. Voor speciaalbieren kan bewaren zorgen voor interessante smaakevoluties.
Bier dat veroudert, wordt niet per se ondrinkbaar, maar de smaak kan wel veranderen. Het type bier bepaalt vaak hoe lang je het kunt bewaren.
-
Pils: Het frisse karakter van pils gaat snel verloren. Het liefst drink je dit binnen enkele maanden.
-
Blond/Tripel: Sterk blonde bieren zoals Duvel genieten binnen een jaar van hun hoogtepunt.
-
Donker/Dubbel/Stout: Hoge alcoholische stoutbieren worden complexer door rijping, maar lichte donkere bieren smaken het best binnen een jaar.
-
IPA: Sterk gehopte IPA’s behouden hun smaak slechts enkele maanden. Daarna kunnen de aroma’s onaangenaam worden.
-
Oude Geuze/Oude Kriek: Deze bieren blijven jarenlang evolueren, waarbij oudere flessen unieke, complexe smaken ontwikkelen.
-
Oud Bruin/Roodbruin: Zuurdere bieren zoals roodbruin of oud bruin kun je tot tien jaar bewaren, dankzij de conserverende melkzuurbacteriën.
-
Brettbieren: Deze bieren, zoals Orval, ontwikkelen zich door de toevoeging van wilde gisten, wat ze jarenlang interessant houdt.
Bierkenner in 24 uur
Het ultieme spiekbriefje over bier
Wist je dat bier na water en thee de meest gedronken drank ter wereld is? Hoog tijd dus om je wat meer te verdiepen in de wereld van pils, tripel, oude geuze, stout en trappist.
Dit handige boekje bundelt alle essentiële info over bier: hoe je de perfecte schuimkraag krijgt, of bier van het vat nu werkelijk beter smaakt dan bier uit een flesje, en waar de hardnekkige mythe vandaan komt dat bier altijd bitter is. Je leert een witbier onderscheiden van een saison, en wat termen als 'hoppig' en 'IPA' betekenen.