Best kept secret: de wasmachine

Best kept secret: de wasmachine

06/07/2020

Van zo goed als elk apparaat wil de gemiddelde man weten hoe het werkt – niet door de handleiding te lezen, maar door op alle knopjes te duwen en te zien wat er gebeurt. De wasmachine is hier een uitzondering op.

Dat blijkt een mysterie te zijn dat vele mannen liever niet willen oplossen en dat ligt niet per se aan het toestel zelf, maar wel aan wat erin moet: kleren.

Neen, je mag niet zomaar alle kleren tegelijk in de wasmachine proppen. Maar echt moeilijk is het niet. Het staat namelijk allemaal op het etiket. Gilles Van Bouwel houdt met plezier even je hand vast om het mysterie te ontrafelen:

#You'reWelcome!

De wastobbe

Als er een cijfer staat in deze golvende waskuip, weet je op hoeveel graden je maximaal mag wassen. Soms staan er bolletjes: hoe minder bolletjes, hoe lager de temperatuur. Drie bolletjes is het maximum.

Staat er een streep onder de wastobbe, dan selecteer je het antikreukprogramma. Twee strepen betekent het programma voor wol of zijde. Als er een handje staat, moet je het kledingstuk met de hand wassen. Staat er een kruis over? Dan mag je dit kledingstuk niet zelf wassen. Naar de droogkuis ermee!

De driehoek

De driehoek bevat info over bleken. Staat er ‘Cl’ in, dan mag het bleekproduct chloor bevatten. Bij twee schuine strepen mag het géén chloor bevatten. Met een kruis erdoor mag het helemaal niet gebleekt worden. Ik heb nog nooit kleren gebleekt, dit symbool kun je dus meestal negeren.

De cirkel in het vierkant

Dit teken moet een droogtrommel voorstellen. Eén tot drie bolletjes geven aan op welke temperatuur je mag drogen. Een kruis betekent: niet in de droger stoppen. Een gebogen lijn boven het vierkant wijst erop dat je het kledingstuk moet ophangen.

Drie streepjes betekent dat je het kledingstuk moet laten uitlekken en één verticaal streepje wil zeggen dat je het plat moet laten drogen. Als er schuine strepen in het vierkantje staan, moet je het in de schaduw laten drogen. Soms staat er een doorkruiste ‘napoleonbol’ bij: dan mag je het kledingstuk niet uitwringen.

Het strijkijzer

Dit herken je vast en zeker wel: het strijkijzer. Alweer geven bolletjes de temperatuur aan. Staat er een kruis onder het strijkijzer, dan mag je het kledingstuk strijken, maar geen stoom gebruiken. Strijken is niet toegestaan wanneer het strijkijzer zelf doorgestreept is.

 

De cirkel

De cirkel mag je vergeten, want die gaat over professioneel reinigen en bevat informatie voor bijvoorbeeld de stomerij. Daar zijn wij, gewone stervelingen, niets mee.

Manual

Eerste hulp bij mannenverzorging

Gilles Van Bouwel

De tijd dat enkel vrouwen zich om hun persoonlijke verzorging bekommerden, is voorbij! De hippe man zit strak in het pak, besteedt tijd aan zijn coupe en heeft geen lijfgeur. In dit boek komt het hele lichaam aan bod, van kop tot teen, zodat elke man in geen tijd transformeert van behaarde holbewoner tot verzorgde gentleman.

Voordat Gilles Van Bouwel in de media terecht kwam, werkte hij op de afdeling persoonlijke verzorging van een grote multinational. Gewapend met deze expertise en bijgestaan door verschillende specialisten zoals een pedicure, barbier en dermatoloog, geeft hij elk type man tips en tricks voor klein of groot onderhoud.