Bakken voor iedereen - Recept: Driekoningentaart

Bakken voor iedereen - Recept: Driekoningentaart

06/01/2025

Het is 6 januari, tijd om de Driekoningentaart uit de oven te toveren! Nog op zoek naar een lekker recept voor vandaag (of deze week)? Wij delen graag een uit Bakken voor iedereen van Christophe Declercq. Wie wordt jullie koning of koningin?

 

INGREDIËNTEN

  • 1 taartring van 20 cm doorsnede
  • 2 kant-en-klaar vellen bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt (= eistrijksel)
  • een weinig poedersuiker
  • 50 g zachte boter
  • 100 g amandelbroyage 50/50
  • 1 g citroenrasp
  • 1 ei
  • 20 g bloem, gezeefd

BEREIDING

  1. Steek twee bodems uit het bladerdeeg met de taartring van 20 cm doorsnede.
  2. Leg één bodem op een met bakpapier belegde bakplaat, prik voldoende en strijk op de rand wat eistrijksel.
  3. Crèmeer voor de frangipane de zachte boter.
  4. Meng de amandelbroyage 50/50, de citroenrasp en het ei eronder.
  5. Spatel de gezeefde bloem kort door het beslag en spuit een laagje in het midden van de bodem tot op 1 cm van de rand.
  6. Leg de tweede bodem bladerdeeg op de frangipane en druk de rand voorzichtig aan.
  7. Strijk het bovenvlak volledig in met eistrijksel.
  8. Trek met de onscherpe kant van een mes gebogen lijntjes naar het midden toe en prik één gaatje in het midden.
  9. Snijd de rand in en laat minimum 20 minuten rusten.
  10. Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C.
  11. Temper de oventemperatuur tot 200 °C en bak nog 30 à 35 minuten.
  12. Bestrooi het geheel 5 minuten voor het einde van de baktijd met poedersuiker.
  13. De poedersuiker smelt weg en geeft een extra glanslaagje aan het product.

Plaats tijdens de bereiding een koffieboon in de frangipane. Wie de koffieboon heeft, is voor een dag koning van het huis.

Tip: Bij gebruik van dextrose (poeder) in plaats van poedersuiker zal deze sneller wegsmelten en een karamellaag vormen.

Bakken voor iedereen

Perfectioneer je thuisbakkunsten met meer dan 150 recepten van een meesterpatissier

Het ultieme collector's item voor de enthousiaste bakhobbyist. Ga aan de slag met de basisrecepten voor verschillende soorten deeg, beslag, mousse, crème en pudding, die je daarna kunt combineren tot oneindig veel desserts, koekjes en taarten.

Met dit boek als gids in de keuken maak je niet alleen de lekkerste madeleines en chocolate chip cookies, je leert ook hoe je fijne patisserie op tafel tovert, zoals éclairs met citroencrème en een aardbeienbavaroistaart, en hoe je decoreert als een professional.