8 tips voor mensen naast een migrainepatiënt

8 tips voor mensen naast een migrainepatiënt

02/10/2019

In Kop op helpt Evy Gruyaert je samen met neuroloog Koen Paemeleire en psychiater-psychotherapeut Dirk Van den Abbeele het leven met migraine net iets eenvoudiger te maken. We geven alvast enkele tips uit het boek mee.

1) De meeste migrainepatiënten proberen hun pijn te verbergen. Om niet tot last te zijn. Omdat ze niet willen dat hun naasten zich zorgen maken. Omdat ze slechte reacties vrezen. Wees waakzaam en let op veranderingen in het gedrag van je partner, moeder, vader, kinderen.

2) Leer de pijnsignalen te lezen. Zo weet je wanneer je maar beter ergens vertrekt of iemand wat meer ruimte moet geven.

3) Moedig iemand met migraine aan om de pijn een cijfer te geven. Zo krijg je een beter zicht op de ernst van de situatie.

4) Pijn en opgekropte gevoelens van boosheid of verdriet kunnen soms tot extreme stemmingswisselingen of een uitbarsting leiden. Toon begrip en vraag naar de onderliggende reden.

5) Stel iemand met migraine gerust: laat weten dat een schuldgevoel nergens voor nodig is.

6) Ga na of je kunt helpen. Sommige migrainepatiënten zijn liever alleen, anderen appreciëren hulp bij praktische zaken.

7) Profiteer maximaal van pijnvrije momenten. Stel leuke dingen niet uit en geniet (samen) wanneer het kan.

8) Toon begrip. 

Kop op

Leven met migraine
Evy Gruyaert

Migraine is meer dan hoofdpijn alleen

Migraine is veel meer dan hoofdpijn alleen. Als je net als Evy Gruyaert regelmatig te kampen hebt met zware aanvallen, zet dat je hele leven op zijn kop. Samen met neuroloog Koen Paemeleire en psychiater-psychotherapeut Dirk Van den Abbeele gaat ze op zoek naar mogelijke oorzaken, potentiële triggers en (preventieve) behandelingen. Ook de relatie tussen migraine en voeding, sport en levensstijl komt aan bod. De verhalen van Evy en lotgenoten helpen je met migraine om te gaan en bewuste keuzes te maken.

> Ontdek meer over dit boek