6 tips van Stien Edlund voor meer zelfvertrouwen

6 tips van Stien Edlund voor meer zelfvertrouwen

21/03/2021

In Be yourself probeert influencer Stien Edlund een rots in de branding te zijn voor opgroeiende vrouwen. Ze helpt je jezelf te leren kennen en aanvaarden. We delen alvast enkele van haar tips, in haar boek vind je er nog veel meer. 

1. Stop met vergelijken
Doe jij dat ook soms, jezelf vergelijken met anderen en denken dat zij om de een of andere manier ‘beter’ zijn, slimmer, slanker, mooier, leniger enzovoort? Je bent niet alleen! Zeker op Instagram, TikTok of YouTube zien we keiveel jonge meisjes en jongens die zotveel talent hebben, nooit een tegenvaller lijken te hebben thuis of er elke dag, ook als ze naar school gaan, goed uitzien…

Iédereen heeft wel eens een slechte dag of maakt wel eens iets mee achter de schermen, waar niemand het ziet, dat niét leuk is. Vergeet niet dat we op TikTok of Instagram met filters of effecten werken die het ‘gewone’ leven véél mooier of spectaculairder maken dan het eigenlijk is. En vergeet ook niet dat elke bekende TikTokker of YouTuber ooit met nul volgers is begonnen. Het komt niet vanzelf, dat succes, en vaak gaat het gepaard met heel veel onzekerheden, ook bij hen. 

2. Weg met die kritiek: wees je beste vriendin
De mens is al sinds de oertijd geprogrammeerd om gemakkelijker het negatieve te onthouden. Om te kunnen overleven was het belangrijk om gevaren te herkennen: oeps, daar een leeuw bijvoorbeeld! De
mens is dus van nature gewoon om van het ‘slechte’ scenario uit te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat we vijf complimentjes nodig hebben om de schade van één negatieve opmerking te compenseren? Zegt iemand dus iets heel gemeens tegen je, dan zal je die ene opmerking veel langer onthouden dan alle andere complimenten die andere mensen ooit al aan je gegeven hebben. En als je dus één keer iets niet zo goed gedaan hebt, zal het iets minder gemakkelijk zijn om te geloven dat je het de volgende keer misschien wél goed zal kunnen.

3. Maak filmpjes voor jezelf!
Sommige meisjes schrijven heel graag hun gedachten op in een dagboek en dat is natuurlijk ook een heel goed idee. Het helpt om alles van je af te zetten. Meestal zit je met héél veel in je hoofd en is het één grote chaos, maar wordt het na een tijdje rustiger
in je hoofd. Door je woorden nog eens na te lezen bekijk je het misschien ook eens vanuit een andere invalshoek. Het helpt je ook al die gevoelens die soms in je omgaan beter te kunnen verwoorden: wat is het juist dat je voelt? Waarom ben je boos of blij of verdrietig? Hoe zou je dat kunnen oplossen? Ik ben zelf persoonlijk minder een schrijver, maar ik ben wel graag creatief bezig met filmpjes. Als ik een zwaar dagje heb gehad, maak ik graag een video voor mezelf. Ik kies dan een TikTok met een bepaalde sfeer en bewaar dat voor later. Bij mij helpt dat om mijn gevoelens te uiten.

4. Probeer eens iets nieuws
Soms moet je eens alles loslaten wat je kent en iets doen wat je nog nooit gedaan hebt.  Hoor eens bij een paar vrienden wat zij graag eens zouden doen, want het is altijd leuker om nieuwe dingen te testen met vrienden die je graag hebt en die je vertrouwt. Heb je altijd al eens een crazy attractie in een pretpark willen proberen, maar heb je nooit gedurfd? Nu is het moment om ervoor te gaan! Waarom is het een goed idee om eens buiten je ‘comfortzone’ te gaan en iets helemaal nieuws te proberen? Omdat je jezelf leert kennen op een andere manier! Je ontdekt misschien dat je wél meer aankan dan je denkt.

5. Overwin je onzekerheden!
We hebben allemaal onze sterke kanten en dingen waar we meer onzeker over zijn. Daar hoeven we ons ook helemaal niet over te schamen, integendeel: Denk liever dat er helemaal niemand op de wereld bestaat die in álles goed is, toch? Het helpt wél om jezelf goed te kennen. Schrijf eens voor jezelf op wat je sterke punten zijn en waarover je onzeker bent. 

6. Wees niet te perfectionistisch!
Schuilt er een perfectionist in jou? Dat kan heel oké zijn als het je op een positieve manier motiveert om net iets beter je best te doen. Je bent niet snel tevreden, wat maakt dat jij echt wel een extra inspanning levert. Dan is je perfectionisme een superpower. Maar het kan ook een beetje te veel zijn, en ervoor zorgen dat het je verlamt. Juist omdat jij niet snel tevreden bent, kan het zijn dat je het niet kan loslaten.

Be yourself

Stien Edlund
 

Durf jezelf te zijn!
In Be yourself probeert Stien een rots in de branding te zijn voor meisjes tijdens hun puberteit. Het boek is een motiverende en positieve leidraad over hoe zij zichzelf durven/leren te zijn.

Aan de hand van 8 thema's,zoals vind je superpowers, be kind for yourself en love and be loved helpt Stien andere jongeren te worden zoals zij: een vrolijke en zelfverzekerde persoon die weet wat ze wil en waar ze voor staat!