5 tips om meer vogels naar jouw tuin te lokken

5 tips om meer vogels naar jouw tuin te lokken

30/03/2022

Steeds meer mensen zijn gefascineerd door vogels, maar je hoeft daarom niet meteen de natuur in om ze te spotten. Met de tips die je in het Zakboek voor de vogeltuin vindt, lok je ze gewoon naar je eigen tuin, terras of balkon, waar ze naar hartenlust kunnen eten en nestelen. We geven je 5 tips om nog meer vogels naar jouw tuin te lokken.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Nog los van het feit dat bestrijdingsmiddelen residuen achterlaten in de tuin, is er nog een andere belangrijke reden om ze niet te gebruiken: je ontneemt de vogels voedsel. Elke bladluis, elk rupsje, elke larve die je doodt, is er een minder voor de vogels. Idem voor (on)kruiden. Ze produceren namelijk zaden waar veel vogels tuk op zijn. Na bespuiting zitten ook die echter onder het gif of bevatten ze zelfs het gif in hun binnenste. Schakel waar nodig natuurlijke en ecologische hulpmethodes in. Het sluiten van de bodem door middel van tapijtplanten of bodembedekkers, bijvoorbeeld, of het gebruik van mulch om de grond te bedekken zodat op die plek geen ongewenste kruiden kunnen groeien.

 

 

Maai mei niet

Als vogelvriend wil je de gezinsuitbreidingen die in hagen, heggen en vormbomen plaatsvinden, niet storen. Gun de nesten van merel, zanglijster, heggemus en andere haagbroeders dan ook alle rust en beschutting. Scheer de hagen en vormplanten waar vogels in broeden dus niet van april tot einde juni en pas als je zeker weet dat de jonge vogels zijn uitgevlogen. Lees meer over Maai mei niet.

 

Koester ruige plekjes

Een hoekje slechts af en toe gemaaid gazon evolueert traag maar gestaag richting bloemrijk plekje. De vogels zullen het graag bezoeken, want weten dat ze er insecten kunnen verschalken. Laat ook in de border of eventueel in een achterafhoekje van de tuin wat spontane (on)kruiden groeien. Het helpt de vogelrijkdom flink vooruit.

 

Hang een nestkast op

Met nestkasten help je heel wat vogels. Anders moeten ze op zoek naar een boom met veel gaten en holten, een opening tussen oude dakpannen of een gat in een spouwmuur. Zaken die in een stedelijke omgeving maar moeilijk te vinden zijn.

 

Voorzie water

Denk niet dat er altijd en overal wel een plas water te vinden is als drink- of badplaats voor tuinvogels. Vooral tijdens een lange droogteperiode, een hittegolf en ijskoude winterdagen is het vinden van water een probleem. Een schaaltje water maakt voor tuinvogels een wereld van verschil en kost jou niets. Zet je zo’n schaaltje op de grond, dan is het tegelijk ook nuttig voor andere tuindieren. Of zet het op de voedertafel of hang het in een boom.

Zakboek voor de vogeltuin

Maak van je tuin een paradijs voor vogels

Marc Verachtert, Willy Ceulemans

Steeds meer mensen zijn gefascineerd door vogels, maar je hoeft daarom niet meteen de natuur in om ze te spotten. Met de tips die je in het Zakboek voor de vogeltuin vindt, lok je ze gewoon naar je eigen tuin, terras of balkon, waar ze naar hartenlust kunnen eten en nestelen. Je komt te weten welke planten, struiken en bomen de meeste aantrekkingskracht hebben op vogels en hoe je je tuin het beste inricht om hen zo veel mogelijk onderdak te verlenen. En met het gedetailleerde overzicht van alle vogels die je kunt verwachten in je tuin, kun je meteen aan de slag om ze te determineren.