In 5 stappen naar de perfecte gin-tonic

In 5 stappen naar de perfecte gin-tonic

11/04/2017

Gin-tonic is al lang geen hype meer, maar een heuse trend. In België en Nederland bestaan intussen tientallen distilleerderijen die meesterlijke kwaliteitsgins stoken. Je ontdekt er alles over in het nieuwe boek '199 Gins uit België en Nederland'.

Maar hoe maak je nu de perfecte gin-tonic? Ontdek het hier! 

  1. Neem een copa de balón, een rodewijnglas of eventueel een tumbler. Plaats het glas voldoende lang in de koelkast. Een alternatief is om het glas te vullen met ijs, te roeren met een barlepel tot het voldoende gekoeld is om daarna het gebruikte ijs en smeltwater weg te gieten. Gebruik nooit ofte nimmer het ijs waarmee je het glas koelde om de gin-tonic te serveren. Tip: een goed gekoeld glas oogt beslagen.
  2. Vul het glas tot aan de rand met ijs. Hoe groter de blokken hoe beter. Wrijf eventueel de rand van het glas lichtjes in met een citruszeste. Let wel, een zeste is een stukje van de schil en niet het vruchtvlees van de citrus. De zeste bevat namelijk de olie van de vrucht. 
  3. Kies je garnituur (of garnituren) en voeg ze toe aan je glas.
  4. Neem een jigger of barmaatje en giet vervolgens 50 milliliter van jouw favoriete gin boven op het ijs en de kruiden. Is het alcoholpercentage van houw gin hoger dan 45°, mag het eventueel wat minder (40 ml).
  5. Voeg ten slotte 200 milliliter tonic toe. Doe dit zachtjesaan voor het optimale behoud van de bubbels. Dit kan door de tonic langs de zijkant in het glas te gieten of door gebruik te maken van een barspoon om de tonic langs de steel soepel en zacht in het glas te laten lopen.

199 Gins uit België en Nederland
Frédéric Du Bois, Isabelle Boons

Gin-tonic is al lang geen hype meer, maar een heuse trend. In België en Nederland bestaan intussen tientallen distilleerderijen die meesterlijke kwaliteitsgins stoken. Chef-koks en voetbalclubs die hun eigen gin op de markt brengen, gins die hommage brengen aan de patroonheilige van de gin of natuurkundigen, stokerijen met een eeuwenoude geschiedenis, maar ook vrienden die oude ginmerken nieuw leven inblazen en zo hun droom in vervulling zien gaan. 

24,99 euro | Bestel